В Невада бе отложена поредната екзекуция

В американския щат Невада бе отложена екзекуцията на осъден на смърт затворник, информира RFI. Най-високият правосъден орган на щата сметна, че трябва да се изчака мнението на Върховния съд на САЩ, който трябва да се произнесе по въпроса за леталните инжекции.

Трийсет и четири годишният затворник Уилям Кастийо е осъден на най-тежкото наказание за това, че е пребил до смърт 86-годишна жена през 1995 г. Главната американска асоциация за защита на индивидуалните свободи подаде жалба във Върховния съд на Невада. В понеделник най-висшата юридическа инстанция на щата сметна, че процедурата по екзекуцията е жестока.
И наистина при екзекуция чрез инжекция се предписват три препарата. Първият е със седативен ефект, вторият с парализиращ, а третият спира сърцето.

Макар затворникът да изглежда спокоен, много проучвания показаха, че смъртта може да бъде придружена с големи страдания. 38-те щата, които прилагат смъртното наказание, с изключение на Небраска, използват тази техника. През следващите месеци федералният Върховен съд ще разгледа законността на този метод. В очакване на най-висшата американска правосъдна инстанция много щати са прекратили на практика екзекуциите чрез смъртоносна инжекция.