Първата реч на Тръмп за състоянието на САЩ – със закани срещу КНДР и "Ислямска държава" и хвалби за икономиката

Нов момент за Америка – изграждаме сигурна, силна и горда Америка. Тези думи на американския президент Доналд Тръмп направиха най-голямо впечатление на BBC, след като държавният глава на САЩ изнесе пред Конгреса първата си реч за състоянието на Съединените щати.
“Няма и не е имало по-добър момент от този да изживееш американската мечта. Ако работите упорито, ако вярвате в себе си, ако вярвате в Америка, независимо къде сте били, може да мечтаете и да бъдете всичко”, увери Тръмп, след като обяви, че затворът в Гуантанамо няма да бъде закриван. Така Тръмп тръгна официално против още една реформа на предшественика си Барак Обама. Настоящият американски президент подчерта, че вече е подписал изпълнителна заповед, с която нарежда на военния министър Джеймс Матис да остави прочутия затвор отворен, както и да направи преоценка на “политиката на задържане” в рамките на американските военни цели и амбиции.
В свое уточнение The New York Times посочва, че Обама е успял да намали задържаните в Гуантанамо до 41 души от 242-ма – толкова, колкото са били по времето на Джордж Буш-младши. Досега не е известно Тръмп да е увеличил броя на затворниците.
Тръмп протегна и ръка на демократите, като обеща “страдащите общности, особено на имигрантите, да бъдат подпомогнати от имиграционните политики, които се фокусират върху това, което е в най-голям интерес на американците и семействата им”. Тези думи дойдоха, след като милиардерът каза, че е предложил на Конгреса да “затвори вратичките”, позволяващи в САЩ да бъдат вкарвани нелегално деца-имигранти. Точно т.нар. “мечтатели” – деца, влезли незаконно в САЩ, станаха “ябълка на раздора” между републиканци и демократи при приемането на новия таван на американския публичен дълг, тъй като Тръмп иска да прекрати практиката от времето на Обама “мечтателите” да не бъдат депортирани. Планът на Тръмп е да узакони пребиваването на 1,8 млн. мечтатели, да построи стена по границата с Мексико и да спре лотарията за зелена карта.
Външна политика
Безразсъдните опити на Северна Корея да стане ядрена сила скоро ще застрашат САЩ, предупреди Тръмп. “Започваме кампания за максимален натиск да предотвратим това”, закани се американският президент. Той повтори и друга своя закана – САЩ ще направят нови ядрени бойни глави! “Може би ще дойде ден, в който всички по света ще унищожат ядреното си оръжие, но той не е настъпил”, обобщи държавният глава на САЩ.
По темата “КНДР”, Доналд Тръмп припомни трагичната съдба на Ото Уормбиър. Уормбиър е американски студент, който беше арестуван в Северна Корея, защото опитал да открадне пропаганден афиш. Той получи 15-годишна присъда преди 2 години, но беше върнат в САЩ, където обаче почина – заради тежки мозъчни увреждания.
Тръмп не пропусна ситуацията в Сирия и Ирак, като каза, че “почти цялата територия на Сирия и Ирак, която беше под контрол на “Ислямска държава” (ИД), вече е свободна”. “Ще останем и ще продължим битката с ИД, докато не я победим”, обеща той. Президентът на САЩ се обърна към Конгреса и поиска законодателният орган да поднови т.нар. Оторизация за използване на военна сила срещу тероризма – закон от 2001 година, с който започна т.нар. война срещу тероризма и чието действие изтече през 2014 година. Тогава администрацията на Барак Обама продължи с военни операции без санкцията на Конгреса. Именно липсата на закон е една от причините, според експерти, заради които няма нови затворници в Гуантанамо.
Икономика
Според Тръмп, американската икономика цъфти, но рейтингът му съвсем не го доказва – само 38% що се отнася до заетостта, според проучване на “Галъп”. Той се похвали, че с данъчната си реформа е направил най-големите данъчни облекчения – с намаляването на корпоративния данък от 35% на 21%. Моментално Politfact изчисли, че като съотношение и ефект върху БВП цели шест други данъчни реформи имат по-голям ефект, а като абсолютна стойност – поне една. Съгласно изчисленията, реформата на Тръмп трябва да намали федералните разходи с 1,5-2,2 трилиона долара за 10 години, което значи по 150-220 млрд. долара годишно. Само през 2012 година, по времето на Обама, в сила влезе данъчна реформа, намалява федералните разходи в САЩ с 321 млрд. долара годишно.
Силен коз на Тръмп в това отношение обаче е, че 285 компании в САЩ обявиха, че дават бонуси и премии заради свалянето на корпоративния данък – според лобистката група Американци за данъчна реформа. Няма обаче официално потвърждение от държавна институция.
Американският президент се похвали и със създадените нови работни места – 2,37 млн., но според Американското бюро по труда от септември 2010 година има възходяща крива на създаване на нови работни места. Именно от тогава икономиката на САЩ не отчита намаляване на заетостта.
Впечатление направи и липсата на каквато и да е реакция от страна на демократите, когато Тръмп каза, че има рекордно ниско равнище на безработицата сред афроамериканците. Безработицата в САЩ като цяло е на най-ниското си ниво от 17 години – 4,1%, а сред афроамериканците е около 6,8% т.е. толкова, колкото никога не е била, като индексът Dow Jones се качи с 33% откакто Тръмп е в Белия дом. Американският президент повтори и амбициите си да “построи наново” остаряващите пътища в страната. За целта той поиска от Конгреса да отдели 1,5 трилиона долара за нова инфраструктура, тъй като “за 10 години няма ново разрешително за строеж на път”.
Тръмп не пропусна да каже и, че е прекратил “войната срещу красивите чисти въглища”.

Actualno.com