Приключи тристранната среща на върха САЩ – Канада – Мексико

Лидерите на Северна Америка обещаха да направят северноамериканския континент по-сигурен и готов да се справи с предизвикателствата на глобализацията, предаде ДПА. На среща в замъка Монтебело, на около 80 км. от канадската столица Отава, президентът на САЩ Джордж Буш, неговият мексикански колега Фелипе Калдерон и канадският премиер Стивън Харпър обсъдиха широка палитра от проблеми на северноамериканския континент, като имиграцията, сигурността по границите, безопасността на храните и вноса на играчки.

Сред обсъжданите теми беше и суверенитетът на Арктика, доста наболял въпрос, след руската експедиция до Северния полюс, която успя да достигне дъното на Северния ледовит океан и заби руско знаме на дълбочина повече от 4000 метра.
Канадската военна мисия в Афганистан също беше сред обсъжданите въпроси от тримата северноамерикански лидери. Буш, Калдерон и Харпър разговаряха и за разработването на общ план за борба с глобални заплахи като грипна пандемия или терористичен акт. Тримата лидери имаха среща и с група от 30 бизнесмени от трите северноамерикански държави. Пред тях те подчертаха, че глобализацията оказва натиск над конкурентноспособността.

Те подчертаха необходимостта от общи действия на трите държави срещу предизвикателствата на глобализацията. Президентът на САЩ и канадският премиер имаха и двустранна среща, на която обсъдиха конфликта в Афганистан, обстановката в Близкия изток и Хаити. На отделна среща Буш и Калдерон обсъдиха американската подкрепа за борбата на Мексико с трафика на наркотици. Буш предложи американската помощ на Мексико, чийто югоизточен полуостров Юкатан пострада при преминаването на урагана Дийн. Тристранната среща в Монтебело бе в рамките на така нареченото Северноамериканско партньорство за сигурност и просперитет.