Ураганът Дийн

Международната федерация на Червения кръст отправи призив за сумата от 964 000 евро, която да бъде предоставена като помощи за всички 35 000 жертви на урагана Дийн в Карибския басейн и Мексико. Парите ще бъдат използвани за пречистване на водата, за одеяла, фенери и средства срещу комарите, обясниха от Федерацията. Националните организации на Червения кръст се мобилизираха миналата седмица и са подсигурили центровете за евакуация, както и са окуражили хората да намерят подслон.
"Преминаването на Дийн позволи да докажем още веднъж, че планирането и подготовката са наистина действащи когато става въпрос за защита на човешкия живот", посочиха още от Червения кръст.

Мексиканския щат Веракрус

dean.1_300Около 3,5 милиона души се намираха в срада, в рискови зони няколко часа преди очакваното преминаване на урагана Дийн през щата Веракрус на брега на Мексиканския залив, съобщи губернаторът Фидел Ерера, който нареди да започнат евакуации. Ураганът, който при преминаването през полуостров Юкатан беше от категория 5 по скалата на Сафир-Симпсън, вече е в категория 1 и се очаква да навлезе в щат Веракрус тази вечер около 18.00 ч. по Гринуич.
Скоростта на вятъра спадна до 130 км/ч., но местните власти се опасяват от поройни дъждове, които могат да причинят наводнения и свлачища.

Курорта Тулум до Канкун

Ураганът Дийн е нанесъл щети на мексиканския курорт Тулум, който е много популярен сред европейците и американците.
Стихията е разрушила постройките край плажа и ресторантите, има много изкоренени дървета. Съобщава се също така и за разрушения на крайбрежния път, който не може да бъде използван в момента. Няма информация за пострадали, тъй като туристите и жителите са били евакуирани предварително. По оценка на местните власти на една трета от хотелските помещения са нанесени щети. Тулум се намира на 130 км. южно от Канкун, който също пострада от урагана.

Ураганът "Дийн" застигна и "Островът на изкушението"

В понеделник сутринта стана ясно, че ураганът "Дийн" е сменил курса си и вместо към Каймановите острови, се е отправил към Юкатан, Мексико. Вчера ураганът достигна степен 5, най-високата възможна по скалата на Saffir-Simpson, стандартизирана скала за измерване на урагани.
С тази степен, ураганът е способен да причини катастрофални щети, събаряне на покриви, изкореняване на дървета и срутване на цели сгради.
"Дийн" акостира в Мексико и по-точно по източните брегове на Юкатан, където от другия месец трябва да започнат снимките на "Островът на изкушението", новото риалити шоу на Нова телевизия.
Ветровете на "Дийн" са със скорост от над 256км/ч. и валежи от около 51см. До момента той мина през южния бряг на Ямайка. Островът се спаси от директен удар, след като "окото" на "Дийн" зави на юг по посока Мексико.
Премиерът на страната помоли сънародниците си да напуснат домовете си, но много от тях отказаха да откликнат на призива, защото се страхуват за имуществото си. Електричеството на Ямайка е спряно, за да се запази целостта на системата.
Ураганът е и причината за евакуация в района от Каймановите острови до Тексас.
"Дийн" принуди НАСА да съкрати мисията на совалката "Инденвър", поради опасност за центъра за контрол на полетите "Джонсън" в Хюстън.
Освен Ямайка, о-в Хаити също се размина с директен удар, но "Дийн" взе своите жертви и там – двама са загиналите, ранените – 10. Шест къщи са разрушени, а 200 са със сериозни щети. За щастие "Дийн" остана достатъчно далече и не успя да причини по-сериозни щети. Ръководството на Нова телевизия е в постоянен контакт с мексиканските си партньори, които следят от близо условията и локациите, където трябва да започнат снимките на "Острова на изкушението" през следващия месец.