Честита Коледа

Елена Липкова

КОЛЕДА – денят, в който честваме раждането на младия християнски Бог – Иисус Христос, олицетворяващ новото начало. Празникът, който изпълва всички ни с усещане за тайнственост и вълшебство, със светла вяра в тържеството на красотата и добротата.

В славянския народен календар Коледа е означавала възраждането на слънцето, което след зимния кръговрат в края на декември постепенно засилва светлината си и денят нараства. Християнската религия е сляла този новогодишен езически празник с Рождество Христово.

Два красиви обичая правят празника вълнуващ и незабравим – Бъдни вечер и Коледуване. Ето как известният български фолклорист Димитър Осинин описва нощта срещу Коледа: “За тази съдбовна нощ трябва всички членове на семейството, където и да са, да дойдат на трапезата. Върнали са се гурбетчиите с нещо припечелено, слезли са овчарите от планината. В тържествения момент всички стават благоговейно. Домакинът вдига високо питата и благославя: “Такова да бъде тази година житото!” “Амин!” – отвръщат всички. После той разчупва хляба, дава по залък на всеки – причастие с онова, което дава животът. След това отива в обора и дава по залък на добитъка, съратник в борбата за живот. На връщане застава на прага, обръща очи към небето и трикратно изрича: “Ела, облако, да вечеряме!” Знае стопанинът от опит, че той може всичко да направи, но последна дума има небето: може суша да умори зърното, а може и градушка току пред жътва да го убие.”

Същинската Коледа започва в полунощ с посрещането на коледарите, които обикалят домовете до изгрев слънце и отправят пожелания за здраве, щастие и берекет.

Нашата съвременна Коледа е далеч по-различна от тази на предците ни. Но има неща, които нито времето, нито разстоянията могат да променят. Вълнението в сърцата ни, трепета и надеждата, обичта и добротата остават неизменни. Красотата и дълбочината на тези чувства правят празника ни истински и незабравим.

ЧЕСТИТА КОЛЕДА, СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ!
МИРНА, ЩАСТЛИВА И БЛАГОДАТНА НОВА 2009 ГОДИНА!

img3ЕДНА НЕЗАБРАВИМА КОЛЕДА 

Сияна Тодорова – пети клас

Моята най-хубава Коледа беше преди три години. Бяхме се събрали няколко близки семейства в къщата на наши приятели. Аз настоявах да взема с мен моето любимо коте Венци, защото не исках да остава сам на един от най-веселите празници. За моя радост родителите ми се съгласиха. Още щом пристигнахме и Венци се покатери на елхата. Колкото и да се опитвахме, не можахме да го свалим. Ноктите му бяха като заковани за коледното дърво. Стоеше упорито като жива украса, отказвайки да слезе.  Решихме да не му обръщаме внимание.

Хапнахме вкусни ястия и се веселихме. След това настъпи най-вълнуващият миг- отварянето на подаръците.

Бях много щастлива, защото получих прекрасни подаръци. Когато отварях последния, някой ме докосна по крака. Беше Венци. Изглежда му беше доскучало да ни гледа отвисоко. А може би и на него му се искаше да получи подарък. Аз не го бях забравила. Под коледното елха имаше нещо и за него. Всички се радвахме на подаръците си, радваше се и Венци. Той като че ли разбираше, че тази нощ е по-особена, по-различна от другите. Играхме заедно до късно и се разделихме радостни и щастливи. Това беше моята най-хубава Коледа!

img2КОЛЕДА

Петър Маргин – пети клас

Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници. На него честваме раждането на Иисус Христос. Обичам Коледа, защото цялото семейство се събира заедно. Мама винаги приготвя много вкусни неща: баница с късмети, питка с паричка. Масата не се вдига на Бъдни вечер, за да не избяга късметът. Ядат се само постни ястия. Цялата къща се прикадява. Докато трае вечерята, не се става от масата.

Най-хубавото нещо, разбира се, е коледната елха с многото подаръци под нея. Любимият момент не само на мен,но и на всички деца. Веселим се, играем, пеем песни.

Празникът е изпълнен с радост и много усмивки.

На Коледа човек може да си пожелае каквото поиска, защото желанията се сбъдват. Не забравяйте да го направите! Весела Коледа!

img1КОЛЕДНО НАСТРОЕНИЕ

Мария  Иванова – пети клас

Погледнах през прозореца. Гледката беше прекрасна. Всичко изглеждаше като от стъкло. Дърветата,  покрити със скреж и ледени висулки, като че ли щяха да се счупят всеки момент. Заваля лек пухкав сняг. Имах чувството, че малки звездички падаха от небето. Бях много радостна и излязох да си поиграя навън. Катеричките подскачаха около дърветата. Цялата природа изглеждаше красива в празничната си премяна.

Това беше най-прекрасната зима на света, защото наближаваше Коледа- любимият ми празник. Ваканция, подаръци, весели игри, срещи с приятели…

Бяла Коледа, чакам те с нетърпение!