Тръмп спечели частична победа в съда за временната забрана за бежанците

Върховният съд на САЩ позволи на администрацията на Доналд Тръмп да приложи в широк аспект ограниченията за влизане на имигранти на американска територия, предаде Reuters.
Решението на съда блокира решение на по-долна инстанция, което, според Белия дом, е щяло да позволи на 24 000 имигранти да влязат в САЩ.
Сегашната присъда дава частична победа на Тръмп, тъй като Върховният съд на САЩ тепърва ще решава дали изпълнителната заповед на американския президент относно имигрантите е съобразена с американската конституция. Със заповедта, издадена на 6 март, беше забранено влизането в САЩ на граждани от Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен за 90 дни, а повечето от искащите убежище в САЩ бяха спрени от възможност да го получат за 120 дни. Заповедта влезе в сила в края на юни.
През миналата седмица Апелативният съд разреши на роднини на хора с американско гражданство да влизат спокойно в САЩ и Белият дом не обжалва това решение. Тръмп обаче обжалва тълкуването, че бежанци от цял свят може да влизат в САЩ, ако имат официално разрешение от имиграционните власти и Върховният съд взе страната на американския президент.

Actualno.com