Андай: Ако ударят Доган, ДПС няма да го има

След като ГЕРБ отново прати казуса „Цанков камък“ на прокурор и се появиха спекулации за арест на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за когото се говореше, че е консултант по проекта, сега се оказва, че всичко това е фалшива новина.
Или поне такова е мнението на главния редактор на сайта „24родопи“ Илхан Андай, който говори в „Здравей, България“ по NOVA тази сутрин. Журналистът коментира изненадващата реакция на Доган, раздорите в ДПС, каква е връзката между скандала и КТБ, отношенията на почетния председател с Делян Пеевски и кой е създал това напрежение.
 „В ДПС винаги е имало малки раздори, които стигат до раздели. Но тези раздори обикновено са до ниво зам.-председатели най-много.
На Доган никой не посяга, а в случая също няма такава новина. Информацията за готвен арест на Ахмед Доган е фалшива новина. Тя прераства в нещо като общественополитически филм на ужасите. В социалните медии се завъртя и твърдението, че след ареста на Доган ще последва извънредно положение. Самият Доган реагира, а това беше нелогично, нетрадиционно за него.
Ето това е изненадата – защо сега реагира, при положение, че винаги е мълчал и извънредно рядко е реагирал на нещо и то само с декларации и съобщения.
Някой си е наумил нещо и иска той да реагира. Когато той реагира, а и след вчерашната декларация на ДПС, аз си казах: „нещо става в държавата“. За да стигнем до извода, че реално няма истинска новина, трябва да коментираме казуса „Цанков камък“ от началото до край“, заяви журналистът.
Според него всичко започва от КТБ.
„Скандалът „Цанков камък“ и връзката с Доган и очакванията за арест и извънредно положение се появиха непосредствено, след като се стигна до ниво виновниците за КТБ да направят стъпка към съда, с други думи да бъдат привлечени като обвиняеми, да бъде докаран Цветан Василев“, коментира Андай.
За отношенията между Ахмед Доган и скандалният депутат от ДПС Делян Пеевски, журналистът заяви: „Последната информация, която имам е, че отношенията между Пеевски и Доган са здрави. Между двамата е имало среща наскоро, между Пеевски и Доган няма война.
Пеевски е достатъчно умен, за да анализира какво се е случвало в ДПС от самото му съществуване и да знае, че Доган е твърде голяма хапка за него. Самият Доган няма нищо против Пеевски да остане в семейството на ДПС, защото без такива мощни кадри ДПС не може да посрещне новите провокации, които се появиха преди 1,5 години. Говоря за появата на партия, която е създадена извън България и се финансира от чужбина – на Местан партията. Много силното представяне на изборите на националистическите формации, които живеят на гърба на ДПС“.
На въпрос защо ГЕРБ внася сигнал срещу „Цанков камък” в средата на август, Илхан Андай отговори: „Защото са управляващи и някой им е подал удобен пас и те са задължени, мислейки политически, да повдигнат въпроса. ГЕРБ не могат да не шумят за това нещо. Обществото има такова очакване“.
Редакторът коментира постът на Нихат Кабил в социалните мрежи, в който пише: „Между ЯВЛЕНИЕ и ПРАКТИКА разликата е най-малко колкото между язовир „Цанков камък“ и пилешкия мозък на някой, решил да се прави на интересен, „е**вайки“ се с Ахмед Доган.
И този път няма да ви мине номера, пиленца! Твърде малки са ви човките!“
Андай обясни: „В началото на политическия сезон тези пиленца, тези бройлери ще са станали 1,5 – 2 кг и ще отидат за яхния. Има десет важни личности в държавата, които са свързани по някакъв начин с „Цанков камък“ и със скандала в момента. Трима от тях са провели много важна среща миналата седмица и основното послание от нея е, че нищо страшно няма да се случи в държавата.
Този, който създаде напрежението, ще си го понесе в рамките на месец – месец и половина.
Напрежението го създадоха трима души около Цветан Василев – бивши ченгета, които вървят за мозъчно ядро, за мозъчен център. Ченгетата са предвиждали да се арестува Доган. ДПС винаги ще се тресе до такава степен, че след това да се излекува и да върви здравословно напред. Но никой няма да се цели в Доган, защото ако ударят Доган, ДПС няма да го има“.

Източник: Nova.bg, vesti.bg