17 европейски политици молят Тръмп да не се сдобрява с Путин, Плевнелиев също е сред тях

Все още действащият български президент Росен Плевнелиев е един от общо 17 настоящи и бивши европейски лидери, които са се подписали под писмо относно американско-руските отношения, адресирано до Доналд Тръмп. С писмото въпросните европейски политици предупреждават Тръмп, че руският президент Владимир Путин не иска да направи Америка отново велика, визирайки предизборен слоган на Тръмп.
Какво гласи писмото и кой се е подписал под него е посочено от вестник The Washington Post. Американската медия подчертава, че Плевнелиев е единственият действащ президент, сложил подпис. Други подписали са бившият румънски президент Траян Бъсеску, бившият президент на Естония Томас Хендрик Илвес, бившият президент на Латвия Вайра Вике-Фрайберга, бившият министър на външните работи на Швеция Карл Билд.
В писмото се предупреждава новоизбрания президент на САЩ да не премахва антируските санкции и да не прави “голяма сделка” с Москва за Украйна. “Последиците от подобна сделка ще подкопаят доверието в Америка на съюзниците й в Европа и света”, твърдят авторите.
Те поставят под съмнение и възможността да има доверителни и приятелски отношения с Москва. Според тях за величието на Америка е заинтересована не Русия, а съюзниците на САЩ в Европа.
 “Когато по-рано Америка ни призоваваше, ние откликвахме. Бяхме с вас в Ирак и Афганистан. Заедно поемахме рискове, заедно жертвахме синове и дъщери. (…) Когато САЩ са силни, ние заедно ставаме по-силни”, заявяват политиците.
„Призоваваме американските приятели да укрепват, а не да отслабват трансатлантическите връзки”, се казва в писмото, предаде БГНЕС.
“Поддържането на добри отношения с Русия е нещо хубаво. Само глупави хора биха помислили, че е нещо лошо!” Това написа по-рано в Twitter новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп. Едно от обещанията му е да се стреми да поддържа добри отношения с Русия.
“Когато съм президент, Русия ще ни уважава далеч повече, отколкото досега, и двете страни може би ще работят заедно, за да решат някои от големите и належащи проблеми на света”, обяви по-рано Тръмп.

Actualno.com