Мортон Арборитъм – "бягство от реалността"

ma1_300Любителите на природата наричат Мортън Арборитъм музей на открито. Мортон Арборитъм е името на ботаническата градина в Лайл, Илинойс, а нейната мисията е да събира и изучава различни растителни видове, да отглежда и показва развитието им в благоприятна за тях среда.

Разположена на морената Валпарейзо, разделена на две от източния ръкав на река Дю пейдж, тя предлага 1 700 акра земя с над 4 000 вида дървета, храсти и растения от цял свят, градини, езера и прерийни площи, които канят примамливо да бъдат разгледани и изучени. Градината съществува вече 85 години, създадена е през 1922 г. от Джой Мортон. За това време в нея за намерили почва за растеж 182 000 специмена, представяйки 4 100 растителни вида. Една от основните задачи на създателите и поддръжниците на Мортън Арборитъм е да насърчават засаждането и съхраняването на зелени видове като жизненоважна част от баланса в природата.

ma2_300Неслучайно екипът от 12 учени към изследователската програма на ботаническата градина има за цел да проучи запазването и отглеждането на дървета и растения в параметрите на съвременния свят. За гостите на градината разходка из градината е "бягство от реалността", освен зелените площи и многобройните растителни видове, те могат да посетят "Детската градина" – 5 акра, пълни със забавление, експонати за пипане, езерце, къщички, пързалки, места за катерене, "Градината- лабиринт" – 1 акър, "Гинко" ресторант и кафе, обновената библиотека "Sterling Morton Library" с материали, посветени на литература за ботаниката и градинарството. Градината е отворена 365 дни в годината, от 7 сутринта до залез слънце, цената на входа е $9, всяка сряда $6, децата под 3г. влизат безплатно. Адресът на Мортън Арборитъм е 4100 Lincoln Ave, Lisle, IL 60532.

Специални атракции в момента: Патрик Дъгари представя уникалната си скулптура Xanadu  – само за 15 дни авторът и 100 доброволци издигат базилика от преплени клони на иглолистни дървета. Това е едно от 175-те световноизвестни творения на Патрик Дъгари.

Катя ЗЛАТКОВА, в.”България Сега”