САЩ създават най-големия морски резерват на планетата

Администрацията на президента Барак Обама учреди създаването на най-големия морски резерват в света, който се намира във водите около северните Хавайски острови. Това предаде AFP. С това вече съществуващият там резерват „Папаханаумокуакеа“ увеличава територията си и сега е в размер на около 1,5 млн. квадратни километра – четири пъти колкото размера на щата Калифорния.
Водите около северните Хавайски острови са дом на коралови рифове и стотици животински видове, които не могат да бъдат открити никъде другаде на планетата. Сред тях е и октоподът призрак, който беше открит едва през тази година, както и най-старият организъм на земята – черен корал, за който се смята, че е на 4265 години. В резервата живият около 14 милиона морски птици, както и множество представители на видовете зелени костенурки и хавайски тюлен монах.
Резерватът „Папаханаумокуакеа“ е създаден през 2006 г. по времето на президента Джордж Буш и през 2010 г. влиза в списъка с културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Съобщението на администрацията на Обама идва само дни преди началото на мащабна международна среща за опазване на околната среда, в която участие ще вземат множество световни лидери, учени и законодатели.
Тя ще започне на 1 септември и ще се проведе на Хаваите. Световният конгрес на Международния съюз за опазване на природата се провежда веднъж на четири години и ще продължи до 10 септември. Опазването на околната среда беше един от основните стълбове на политиката на Барак Обама по време на двата му мандата на поста.

Actualno.com