„Магията на България“ в Бостън!

На 19-ти март в Бостън, български и американски таланти ще представят спектакълът „Магията на България“.

Годишното благотворително събитие „Магията на България“ се организира от Българо-Американски Културен Център Мадара по повод Националният празник на България и в подкрепа на новосъздаденият Български Център в Нова Англия, в партньорство с неговия екип и Българската Цъкрва Св. Петка в Бостън.

Събитието има дългогодишна традиция и на него се събират около 400 сънародници и приятели на България в Бостън и район. В подготовката му се включват много доброволци и почти всички български организации в района.
Затова то се следи с интерес и от местната американска преса, в която е отразявано няколко пъти.

Поради тази причина, то бе избрано и за първото благотворително събитие на  новосъздаденият Български Център в Нова Англия. През 2013, българската общност в Бостън стана пример за всички българи по света. Тогава трите утвърдени,български организации в Бостън (БАКЦ Мадара, Българското Училище и Българската църква Св.Петка) регистрираха общата неправителствена организация –Български Център в Нова Англия, с цел за закупуване на сграда, която ще е дом на българската общност в Нова Англия. На първото благотворително събитие бяха събрани $15 000. До момента са събрани $72,979.

„Тази година сме подготвили един изключителен спектакъл!“ сподели
Виолета Желязкова, директорна БАКЦ Мадара и координатор на събитието като добави:
„Идеята за спектакъла се роди през октомври миналата година. Организирах концерт на чаровната Деси Добрева в Бостън, с участието на танцов ансамбъл „Лудо младо“. Бях взела зала за 200 човека, но се оказа много малка за почитателите на Деси тук. Това бе най-бързо продадения концерт, който съм организирала за 18 години организаторска дейност в САЩ. Имаше много хора, които бяха се записали на лист на чакащите. Тогава аз им обещах, че скоро ще поканим Деси пак и ще вземем много по-голяма зала. Имахме късмет, че тя идва на турне в САЩ и Канада точно сега през март. Това бе чудесна възможност за нас да я поканим като гост на  годишното ни събитие „Магията на България“.

По традиция всяка година, танцовият ни ансамбъл „Лудо младо“ представя най-новите си танци на този празник. 

От преди една година бях поканила да ни гостуват, за първи път, и женският хор и оркестър „Диви жени“, съставен от 25 американки с диригентТатянаСърбинска. Последната година към хора се включиха и няколко български момичета. 

Тогава си казах, толкова много таланти ще имаме на една сцена, защо не направим един красив спектакъл. Винаги съм мечтала за това. Реших да поканя и самата Татяна Сърбинска, която рядко изнася концерти, да пее на вечерта. За наша голяма радост и тя прие много радушно идеята.

Така всички ние започнахме да обсъждаме заедно идеи и програмата по интернет  тъй като Деси е в България, Татяна във Вашингтон, а „Лудо младо“,  „Диви Жени“ и нашия екип сме в Бостън.  Времето бе много кратко, но благодарение на технологиите и на професионализма на участниците, успяхме да подготвим интересна програма.

За първи път на една сцена ще чуем едни от най-красивите гласове на България – Деси Добрева и Татяна Сърбинска. Те ще изпълнят заедно няколко песни, една от които ще е популярната песен „Катерино моме“. Много хора мислят, че тя  е народна песен, а всъщност авторка на песента е Татяна Сърбинска, музика и текст. Това ще е много емоционална среща на поколенията.

Лъчезарният танцов ансамбъл „Лудо младо“с хореографи Петър Петров и Мариета Миртчева, подготвиха за спектакъла танц, който ще покаже носиите от всички фолклорни области на България. Изненада ще имаме и от детската вокално-инструментална група „Шарениноти“ с ръководител Борислава Борисова.  Водещи ще са чаровните Роси Атанасова и Алексия Стефанович.Декорите нарисува Nelinda Design. Ще са включени фотографии на Ирина Тодорова и др.

След спектакъла ще продължим празника с много танци и с песните на Деси Добрева, Дисководещ Ради Георгиев и младата изпълнителка Биляна Христова!
Ще сме приготвили и вкусна българска вечеря! Заповядайте, да споделите радостта с нас!

Събота, 19-ти март, 2016
Концерт- вратитеотварятот 17.30 ч, концертазапочваoт 18:00 ч;
Парти с вечеря – започваследконцертаот 19:30 ч

АCAS CENTER, 29 Montvale Ave, Woburn, MA, 01801

Забилети и повечеинформация посетете:www.centermadara.org

ДЕСИ ДОБРЕВА  (www.dessy.us)

Деси Добрева е популярна българска изпълнителка, завоювала редица престижни родни и международни награди, сред които 2 приза от The Billboard World Song Contest (USA, 2005), The Great American Song Contest (USA, 2006), „11th Asia New Singer Competition”  (China, 2010), Гранд-При на фестивала «Еврофест 2014» в Скопие, Македония, I-ва награда на конкурса за изпълнители “Golden Voices” 2010 в Кишинев, Модлова, Гранд-При на фестивала “Кемервижън 2009″ в Анталия, Турция, Изпълнител на годинатана БГ радио (2010) и Изпълнител на годинатана Фен ТВ (2008), както и Награда “ВАРНА” (2009) за постижения в областта на музиката. Деси има зад гърба си 3 албума с „Ку-кубенд”, 1 самостоятелен албум “Тя Е!”, 2 албума с детска музика, сборни албуми с “Романено Проджект” и Представителният Гвардейски Духов Оркестър.
Като представителна Българо-Американски културен център «Мадара», Деси активно участва в промотирането на българската култура в САЩ и Европа. Изнасяла е концерти в Royal Albert Hall и Astoria Hall (London, UK), както и на най-емблематичната джаз сцена в света – Blue Note (New York, USA), и др.
Като обществено ангажиран човек, Деси се гордее, че е един от «Приятелите на  УНИЦЕФ», участвайки безкористно в редица благотворителни кампании и каузи.Деси Добрева е и първият Официален посланик на добра воля на кампанията «Български младежки делегат» към ООН.
Деси е възпитаничка на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна. Има Магистърски степени в специалностите “Поп и джаз пеене” и “Музикална педагогика” от Национална Музикална Академия “Панчо Владигеров”, София. През 2007г. Певицата завършва Berklee College of Music (Boston, USA) със специалност Voice Performance. От години Деси се занимава с иновативни подходи в методологията в детското възпитание и педагогика.
През последните години Деси работи и участва в разнообразни проекти, като спектаклите «Мистерията Еньовден» (2013) и «Площадът» (2014), с трупата на Нешка Робева; проектът «Балкански» (2014) с Теодосий Спасов, и мащабните концерти с Ку-КуБенд и СлавиТрифонов в зала «Арена Армеец» и стадион «Вaсил Левски», България (2015).

ТАТЯНА СЪРБИНСКА (www.tatianasarbinska.com/)
 
Татяна Сърбинска е възпитаничка на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Известновреме е солистка на фолклорен ансамбъл „Пирин”. От 1991 г живее в САЩ, където преподава в Бостънската Консерватория и Консерваторията на Нова Англия. Основава и ръководи три формации: „Славея”, „Здравец”, „Дивижени”, които и в момента успешно популяризират българският национален фолклор.
През 2004 г. Татяна Сърбинска е удостоена с наградата „Уоми – Вашингтон“ Wammy (Washington Area Music Award) за световен музикален вокалист на 2004 г.

През 2014г.е удостоена със званието “Почетен гражданин на Благоевград”.
За нея пресата в Бостън пише: „Татяна Сърбинска е изпълнител с блестящ стил, богата вокална техника, и жизнено артистично присъствие”
– Boston Herald
„Татяна ме научи да заобичам българската народна песен”, споделя една от многото ученички в САЩ, на които Татяна е помогнала да открият себе си, силата на гласа си и уникалността на българския фолклор.„Татяна притежава много качества на певица и педагог”, „Тя ми помогна да разбера българската култура чрез музиката ви и тя да влезе в сърцето ми”.Тези думи, изречени от американски певици говорят повече от красноречиво за огромния принос на талантливата българка за популяризирането на онази част от България, която всички носим със себе си и все се надяваме някак си да опазим– българската култура.

ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ ЗА БЪЛГАРСКИ ФОЛКОР “ЛУДО МЛАДО” 
 (www.ludomlado.com), артистичен директор ПетърПетров. Една изключително лъчезарна група отмлади хора, които с любов и професионализъм популяризират красотата на българския фолкор в САЩ. Участвали са в множество фестивали и културни събития.Талантливата млада хореографка МариетаТ ихойнова е завършила Държавното хореографско училище, гр.София. Заедно с Петър Петров обединяват труд и талант в създаването на прекрасни народни танци за ансамбъл „Лудо младо”.Родом от България, Петър Петров се е занимавал професионално с танци в Държавен Фолклорен танцов ансамбъл “Родопа”.Петър е водил множество класове и семинари в Съединените щати. Първата му голяма изява като хореограф и танцьор в САЩ е през 1994 г. По време на церемонията по откриването на Световното по футбол в Чикаго, заедно с група за народни танци “Балкански Игри”. 

ЖЕНСКИ ХОР И ОРКЕСТЪР „ДИВИ ЖЕНИ”  (www.divizheni.net)
е съставен от 25 американки , основан през 2000г. в Бостън от именитата ни певица и диригент Татяна Сърбинска. Всички те репетират и пеят българските народни песни с такава любов и старание, с което печелят многобройни почитатели както в САЩ, така и в България. Репертоарът им е много богат от традиционни селски песни, до по-съвременни обработки. Хорът е участвал в редица фестивали,  концерти и семинари в Нова Англия  и Ню Йорк. „Диви Жени” имат собствено турне и в България, с концерти в София, Копривщица,  Пловдив, Благоевград и Чепеларе. Техните концерти са отразени в редица  български телевизионни предавания.  

МЪЖКИ ХОР И ОРКЕСТЪР – „ЗОРНИЦА”
Основан през 1992г. в Бостън отТатяна Сърбинска. Той е първият мъжки хор в Америка за български фолклор. Има разнообразен репертоар, както от традиционни български песни, така и от стари градски песни от различните райони на Балканите. Групата участва в редица международни фестивали и концерти в Нова Англия и е пътувала два пъти до България, през 2000г. и 2005г., като има концертни участия на фолклорния фестивал в Копривщица, в Държавния оперен театър в Благоевград, и по Българската национална телевизия.

ДЕТСКА ВОКАЛНО-ИНСТРУМЕНТАЛНА ГРУПА „ШАРЕНИ НОТИ“
към Българското Училище „Св.Св. Кирил и Методий“, Бостън с ръководител Борислава Борисова.  (www.bg-school.org)
Борислава Борисова е родена в гр.Враца.
От 7 годишна възраст започва да свири на акордеон, а после изучава китара, пиано и опернопеене в родния си град. Завършва Държавна Музикална Академия „Панчо Владигеров” в София, специалност „Поп и Джаз пеене” и „Музикална педагогика”.По-късно се дипломира и в Бостънската Консерватория с магистърска степен „Музикално обучение”.В момента Борислава е преподавател по китара и импровизационни ансамбли в Curry College, Milton МА.

БЕЛЯНА ХРИСТОВА,
 
(http://bhristova.wix.com/belyana)
Беляна Христова е родена в град Пловдив. Свири на пиано от 6 г възраст.Започва да пее с вокален педагогот 16 годишна възраст. Печели специална награда на конкурси, като Сребърна Янтра, Сарандев и Море и Спомени във Варна и др. В момента учи в Berklee College of Music (Boston, USA), двойна специалност – Изпълнителско майсторство и Композиране и продуциране на музика . Пее близо година в Балканския хор „Плетеница“ към колежа. Участва в редица фестивали и концерти в Бостън. От 10 месеца пее и в пиано бар Howl at the Moon, Бостън.
Виолета Желязкова,
за в. „България СЕГА“