Инцидент изключи реактор на АЕЦ в САЩ

Един от реакторите в ядрената централа „Окони” в щата Джорджия, САЩ беше спрян след серия експлозии и пожар в трансформатор, които го повредили.
Компанията, управляваща АЕЦ „Окони” обяви, че инцидентът е „необичаен”, но подчерта, че няма опасност от изтичане на радиация.
Аварийните екипи, изпратени на мястото на инцидента са успели да овладеят огъня и остават там, за да помагат на останалите екипи.
 Операторът централата заяви, че докато „Блок 1 е изключен безопасно”, останалите „Блок 2 и Блок 3 продължават да работят без никаква опасност”.
Според официални лица причината за „необичайното събитие” е техническа неизправност в обурудването в самия трансформатор,който е разположен извън сградата.
Властите призоваха хората да стоят далече от централата, докато аварийните екипи работят в района. Въпреки това те подчертаха, че не е имало риск за сигурността на хората, който да налага евакуация или отклонение на трафика.
Понеже пожарът е повредил електросистемата на разпределителната станция,
аварията беше категоризирана от „извънредна ситуация“ в „тревога“.
АЕЦ „Окони“ е една от най-мощните ядрени централи в САЩ, тя произвежда около 2600 мегавата енергия.
Напоследък зачестиха подобни случаи в ядрените централи на САЩ, като медиите най-често писаха за АЕЦ „Индиън пойнт“ на 50 км северно от Ню Йорк. Там преди месец в пробите с вода бяха открити радиоактивни материали.
През декември пък един от нейните реактори спря автоматично заради „нарушения на електроподаването“. Разследването установило, че причината е попадането в електромрежата на птичи фекалии. А през май 2015 г. в същата централа гръмна трансформатор, предизвиквайки паника сред местните жители.

Източник: RT.com, vesti.bg