Исторически срив разтърси Уолстрийт

40_bailout_bm_vermisch_200
40_dow_tumble_chart_today_437

Нюйоркската борса бе разтърсена от исторически срив в понеделник, след като Камарата на представителите на американския Конгрес отхвърли плана на правителството за стабилизиране на финансовия сектор, предадоха световните агенции.

Индустриалният индекс Дау Джоунс спадна с 6,71 на сто или с небивалите 700 пункта, а Насдак загуби 9,14 на сто, посочва Франс прес. След отхвърлянето на плана настъпва пълна неяснота как ще се възстанови финансовият сектор, разтърсен от ипотечната криза.

В момента почти не се отпускат кредити, тъй като банките се въздържат да дават пари назаем, включително на други банки, посочва АП. Петролът поевтиня с повече от 10 долара днес в Ню Йорк.

Цената на барел суров петрол за доставка през ноември спадна с 10,52 долара до 93,67 долара. Цените на петрола остават под натиск заради опасения от икономически срив, заяви икономически експерт пред АФП.

Инвеститорите се страхуват, че финансовата криза ще забави реалната икономика и това намалява търсенето на петрол, добави експертът.

Перспективите за световното потребление на петрол се влошиха по-рано през деня, когато стана ясно, че американската финансова криза се пренася в сърцето на Европа, отбелязва АФП.

Expert.bg