Конгресът отхвърли спасителния план на Буш

40_bailout_bm_congress_200Камарата на представителите на САЩ отхвърли в понеделник плана за спасение на банките, който имаше за цел да стабилизира американската финансова система.

С 228 гласа "против" и 205  "за" парламентаристите от Долната камара на американския Конгрес отказаха на министъра на финансите Хенри Поулсън исканите от него средства за стабилизиране на американската финансова система.

Тази безпрецедентна в американската история държавна интервенция имаше за цел да изкупи проблемните ипотеки от банките, които са в затруднено положение заради ипотечната криза.

Администрацията на Белия дом ще използва целия наличен инструментариум, за да защити американските финансови пазари и икономика, заявиха от Федералния резерв.

Говорителят на Федералния резерв Майкъл Дейвис каза, че финансовият министър Хенри Поулсън ще се консултира с президента Буш, с председателя на Фед Бен Бърнанки, както и с изтъкнати конгресмени, с цел договаряне какви да бъдат следващите стъпки след като планът не бе одобрен.

Оставаме в готовност за работа с нашите приятели законодателите, с които работихме през последните няколко месеца, за да защитим нашите финансови пазари и икономика, добави говорителят.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че Конгресът ще продължи да работи, за да получи подкрепата на демократите и републиканците за плана на Поулсън за спасяване на американската финансова система,

Това, което стана днес, не може да остане така. Трябва да се върви напред, каза Пелоси пред журналисти. Тя подчерта, че парламентът ще продължи да работи за стабилизиране на пазарите.

Нашата работа няма да е свършена докато не успеем да го постигнем, каза тя на пресконференция. Законът се провали, но кризата не е изчезнала. Ние трябва да работим със съвместното участие на двете партии за намиране на друг начин да се преборим с нея, допълни Пелоси. Тя подчерта, че линията за комуникация с Федералния резерв и републиканците е отворена.  

Американската финансова система се нуждае спешно от спасителен план. Правителството ще работи със законодателите, за да бъде приет такъв план, заяви министърът на финансите Хенри Поулсън, цитиранот Ройтерс.

Имаме много работа. Не можем да допуснем провал, каза Поулсън пред журналисти, след като обсъди с президента Джордж Буш отхвърлянето от Камарата на представителите на правителствения план за стабилизиране на финансовия сектор.

Трябва да работим възможно най-бързо. Имаме на разположение значителни инструменти, но те не са достатъчни. Затова ще продължим да работим с наличните средства, докато получим от Конгреса онова, което ни е нужно, добави министърът на финансите.

Expert.bg