Тазгодишната коледна елха във Вашингтон

Специално изрисуван камион „Кейнорд“ ще поеме тазгодишната важна мисия – доставянето на коледната елха в столицата на САЩ през 3000 мили и 10 празнични посрещания по време на дългият път чак до Вашингтон за дългоочакваното събитие – новогодишната светлинна украса на коледната елха.
Дизайнът на камиона вече е оповестен след като новогодишното дърво беше избрано в Сиуард, Аляска. На рисунката могат да се видят планините Чугач и столицата на САЩ под обсипано със звезди небе и с надпис: „От северното сияние до столичното сияние.“ По-долу е изобразен и официалният коледен печат и карта на Америка с пътя който ще бъде изминат. Може да се види и логото на щата Аляска и компанията „Линден Транспортейшън“, базирана в Анкоридж и клиент на камионите „Кейнорт“ от много дълго време.
Самия камион – модел Т-680 е бил подготвен и обслужен за път от „ПакЛиз“ компания която осигурява обслужване и лизинг на камионите „Кейнорд“.
Коледната елха за тази година е 74 футово (над 24 м.) дърво от вида Lutz spruce. То ще бъде транспортирано от Анкоридж до пристанището Такома от компанията „Тотем Оушън Експрес“. След това шофьорът на „Линден Транспортейшън“ Джон Шанк, който е пропътувал над 5 милиона мили по един от най-опасните пътища на Америка – магистралата „Далтон“ между Фейрбанкс и залива Прудхоу в Аляска, ще поеме щафетата с неговия Т-680 от Сиатъл до столицата Вашингтон за дългия 3000 мили маратон. Ремаркето носещо елхата също ще бъде специално украсено.

Камионът Т-680 с 76 инча (среден) покрив е екипиран с 485 коня гориво-ефикасен двигател PACCAR MX-13. Предавателната система включва  Eaton Fuller 10 степенна ръчна скоростна кутия. 76 инчовите покриви на „Кейнорд“ са предназначени за превозвачи специализирани в превоза на цистерни или ремаркета платформи, които предпочитат по лек влекач, като същевременно е спазена нужната аеродинамика осигуряваща по-добър разход на горивото. Не са забравени и удобствата за шофьора. При тази конфигурация са спестени около 100 паунда от теглото на влекача, което съчетано с добрата аеродинамика би трябвало да даде около 5% по-добър разход в зависимост от товара превозван на платформата.
Кърт Суихарт, маркетинг директора на „Кейнорт“ споделя:
„Това обществено превозване на коледното дърво дава възможност на милиони хора да видят на живо символа на новогодишният празник…“
Той добавя: „ …. и няма по-подходящ от нашият камион да извърши този превоз.“
Ако искате да проследите пътя на коледното дърво може да го направите наTrackthetree.com.

Успех!

Чанита Паунова
в. „България СЕГА”, Чикаго