6-те магистрали през САЩ с оценка „пълно 6”!

Кой друг, ако не Вие, маратонците – супер-олимпийци, „гълтачите” на милиони мили по пътищата на Америка, които схрусквате на закуска, обед и вечеря, сте видели, и то не веднъж, и ще ги гледате още много пъти – тези красиви, стари пътеки, към  неописуеми  земни красоти? Издигнал  ги е „Новият Свят”, израсли са през годините във фантастични аутостради! Днес те опасват приказни езера, издигат се  през планините към небесата, пропълзяват през пясъците на „змийски по дължина” пустини и ни докарват до мегаполиси от врящи като в огромен котел хора, народи и етноси… Само Вие! Водачите на огромните камиони, нарекли ги по тия места „трокове”… Само Вие и никой друг!
Нашите колеги от сайта Matadornetwork, базиран под юнашкото слънце малко на север от  Рио Гранде, са направили анкета – по кой път може да се видят най-живописните гледки от Америка. Ето и заключенията от тяхната анкета. Помислете и сравнете – И Вие ли мислите като участниците в интересното допитване? Или те пропускат още по-романтични пътища, с още по-красиви гледки около тях? И много е възможно да не се съгласите с класацията . През САЩ се простират 250 000 километра магистрали. Милиарди пъти са преминали по тях люде, а очите на хората виждат различно…

1. Route 66
 
„Route 66” ! Това е „Майката на пътищата” в САЩ. Наричат го „Историческият път”, който прекосява Щатите. Свързан е с много  романтика и приключения. В наше време някъде се прекъсва, другаде е твърде остарял и износен, служи повече като трасе за спомени и забава, отколкото като „работна артерия”.  Покрай двете му страни все още стоят на стража древни сгради и други спомени от първите пионери…

2. Pacific Coast Highway
 
На второ място е поставен Pacific Coast Highway. Това е пътят „All-American“, протегнал се по брега на Калифорния. Очите Ви ще споходят райски места, по които може да претърколите всичките гуми под автомобила ви от Голдън Гейт и Лос Анджелис до Сан Диего.

3. Oregon Trail
 
Трети е Oregon Trail. Като че и тук на всеки километър от магистралата е запечатано историческо събитие – от времето, когато решителни и понякога безразсъдно увлечени в постоянно избухващи катаклизми „първопроходци”, са надвили много тежки препятствия. 

4. Natchez Trace Parkway
 
Навремето по Natchez Trace Parkway са препускали коне и са пълзели тежко натоварени фургони. Сега обаче, това е модерно пътно съоръжение с всички възможни удобства и даващо пълната възможност на хората да изпълнят очите и сърцето си с красота и оптимизъм. 

5. Blue Ridge Parkway
 
Blue Ridge Parkway е едно архитектурно чудо, свързващо две други природни чудеса през билото на една планина. Става дума за два от най-богатите, на уникални красоти, американски национални паркове. Магията е зелена през лятото и оранжево-жълто-златна през есента и никой не може да е сигурен, кое е по-красивото!

6. Going-to-the-Sun Road
 
Националният парк Глейсър е една от загадките на Природата и ако даде Бог да го посетите – Вие обезателно ще минете по шестата класирана в анкетата магистрала – Going-to-the-Sun Road.  Пред Вас, в страни, нагоре и надолу, в скалните бездни се ширят – планина, небесно-сини ледникови езера, зелена джунгла от гъсти гори… Тук ще забравите за света, за торбата с хапове, изписана Ви от Вашия доктор, за пълната мъгла около застраховката или враждебните отношения с банката на Вашия кредит… Поне за малко…

Климент Величков,
в. „България СЕГА”, Чикаго