Какви коли карат „милион-ардерите“ на Америка?

Съвсем не тези, които карат преуспелите мексикански богаташи или други подобни. Както се чу – людете, които ръководят капиталите от Уол Стрийт и другите знайни и незнайни подобни места в САЩ, купуват за себе си не това, което си мислим обикновено ние, които ръководим само дясната си ръка до левия ни джоб.
Ако са верни резултатите от едно изследване, които специализираното в автомобилния бизнес издание „True Car” разпространи по света, поведението на хората, които могат да си позволят всичко, при избирането на лична кола граничи или с ексцентричност или с дълбоко познаване на „материала”, каквото бързобогатите и  „успелите” обикновено не притежават.
И така: „Какви автомобили карат американците, живеещи в най-скъпите райони на САЩ?”. Например тези, които живеят или се подвизават в Манхатън, където средният годишен доход е 5.7 милиона долара?

Ако сме си мислили досега, че те са приютили в гаражите си такива птици, като Bentley и Lamborghini Aventador – имаме грешка! И изобщо, ако сме познали нещо – то е само това, че богатите не си падат по коли – местно производство.

Цитирана първата десетка от любими на заможните хора коли, с фиксирана средна цена на американския пазар, са следните:

1.    Mercedes-Benz E-Class – $48 068
2.    BMW 328 – $34 461
3.    Mercedes-Benz C-Class – $34 144
4.    Lexus RX – $37 628
5.    Toyota Prius – $29 525
6.    Volkswagen Jetta  – $24 978
7.    Honda CR-V – $28 875
8.    Honda Accord – $21 210
9.    Toyota Camry- $23  871
10.    BMW X5 – $54 995

Има и известни различия по райони. Така например, любимият богаташки автомобил в Калифорния е Toyota Prius, а на Манхатън в Ню Йорк – Mercedes-Benz E-Class. Сред другите заключения на изданието „True Car” са и тези, че
„Луксозните кросовъри, които в САЩ са един от символите на престиж, са с най-много почитатели в „аграрната”, „каубойска” Америка. Най-често SUV-машини се карат в Гринуич, щата Кънектикът, където живеят много пенсионирани вече богаташи. Град Медина, щат Вашингтон, пък е единствено място, където в първата десетка успяват да влязат миниванове и това са Toyota Sienna и Honda Odyssey”.

Има една забележка – резултатите не са валидни за  милионерите на Холивуд и други шоумени – тяхното поведение при избора на личната кола, е като на  лотарийните милионери или ангелите на приватизацията.

Климент Величков
в. „България СЕГА”, Чикаго