Депресията…. И нашата победа в борбата с нея

Наскоро беше публикувано интервю с диспечер, който години наред е работил в голяма компания. На въпроса коя е най-емоционалната случка, която той си спомня от дългогодишните си контакти с тръкарите, най-неочаквано иначе позитивното интервю става тъжно.
„Обади ми се професионален шофьор, който ми каза, че ще се самоубие – разказва диспечерът. – Бях онемял стоейки на телефона, а горкия човек обясни, че не е нужен вече на никой и никой не се интересува от това което прави. Че разни шофьори на коли са го ругали и засичали през деня без да им е направил нищо лошо и най-лошото – мениджърите на фирмата са били груби с него.“
Накрая човекът се разплакал. Всеки би го направил на негово място. Диспечерът останал с него на линията повече от час докато успее да го успокои.
В крайна сметка не е имало сирени на линейки, но какво би станало, ако този тръкър не е имало на кого да се обади и да сподели болката си. Самоубийствата при професионалните шофьори е тема табу, тема за която не се говори, за която липсва статистика и за която няма да ви кажат когото постъпвате на работа в иначе загрижената за вас компания. Но те са факт и сигурно не са малко, както коментира Джереми Уилингър, директор на комуникациите на „Асоциацията по психично здраве “ в Ню Йорк. 
„Изглежда изолацията е най-големия фактор – казва той. – Това, че си далече от семейството, приятелите обществото… А също така ежедневният стрес, липсата на сън и по някой път вземането на медикаменти, си казват думата.
Стрес, самота, безсъние – това е част от живота на професионалния шофьор, и тези фактори могат да пречупят почти всеки.
Особено тежко е ако не се отчита твоя принос в работата от твоя работодател – продължава Джереми Уилингър, – всеки би могъл да стане жертва на подобни обстоятелства и да изпадне в депресия.“

Нека да поговорим за това какво е депресия
    
Депресията е болест, която много хора изпитват, включително и шофьорите на камиони. Тази болест ги засяга физически, умствено и емоционално. Депресията е много реално заболяване, което засяга не само страдащия човек, но и близките му. Тези, които страдат от депресия, обикновено са тъжни, неуверени и нещастни и това състояние може да доведе до самоубийство.
Депресия, стрес и умора, са често срещани сред шофьорите на камиони, особено шофьори на “wild” (такива, които карат навсякъде и стоят на пътя дълго време) са често афектирани . “Wild” шофирането се отразява върху семейният живот, защото шофьорите са далеч от дома, за големи периоди от време, а това е комбинирано с изправянето пред неочаквани ситуации всеки ден. Те преодоляват трафик, климатични условия, ремонти, катастрофи, безсъние, неразположения от здравен характер и т.н. Понякога всичко това се натрупва в един и същи ден. Те са притиснати от срокове във времето назначено за доставката, както и от правила и изисквания на компанията, към която работят.
Това води до стрес. Като се прибави и малкият им социален контакт, напълно е обяснимо, че няма как да се разтоварят от проблемите си. Стресът рядко води до добра мотивация, в по-голяма степен отключва емоционални сривове и болестни състояния.
 
Симптоми на депресията   

-Тъга или чувство на безпокойство
– Преяждане или загуба на апетит
– Чувство на безнадеждност или песимизъм
– Чувство на вина или безполезност
– Раздразнение или безпокойство
– Затруднена концентрация
– Трудност при вземане на решения
– Главоболие, мускулно напрежение или болка
– Липса на мотивация или фокус
– Мисли за самоубийство или опити за самоубийство
– Проблеми със съня
– Злоупотреба с алкохол или наркотици
– Социално оттегляне
– Желание за безпричинен  плач
– Бърза смяна на едно настроение: от тъга към еуфория и т.н.

Типични фактори за депресия:

– Шофьорите често имат чувство на изолация от приятели и семейство.
– Те често прекарват повече часове на работа, от очакваното.
– Те не успяват да получат нужното количество сън.
– Те имат проблеми с  приемането и доставянето на товара.
– Те имат проблеми с посоките.
– Те имат проблеми със съпруг/съпруга или децата си, липсват нормалните семейни отношения на доверие, изчакване, уважение, споделяне.
 
Начини за борба с депресията

Бъдете комуникативен :
Говорете с вашето семейство и приятели чрез телефона си или Скайп. Уведомяването на друг човек за случилото се през денят ви и проблемите, които сте превъзмогнали в голяма степен ще ви освободят от стреса и емоционалното натрупване. Когато останете на „рест-стоп”, опитайте се да намерите някой приятел за комуникация или такава с други шофьори на камиони. Това може да донесе добра информация за пътя напред и е добър начин да „убиете” малко време. Споделеното с другите разтоварва. Не напразно са създадени „телефоните на доверие.” Народната поговорка: ”Споделената болка, е половин болка” е наистина лекарство.

Яжте здравословно :
Храненето има огромен ефект върху човешкото тяло, ако вашата диета не е балансирана, вие ще се чувствате уморени и апатични, а това ще намали способността ви за работа. Силното тяло е носител и на силна воля. Силната воля винаги помага за справянето с тревожните мисли. Тя държи паметта в състояние на „бойна готовност”, а това е гаранция за намиране на изход от проблемите. Избягвайте бързо приготвените храни и подсладени напитки. Те не само са вредни за вашето здраве, но също така „ще ударят” талията ви, а наднорменото тегло не води до най-оптимистичното настроение.
Натрупването на серотонина – хормонът на щастието, е добре да стимулира мозъка от приятни емоции, а не от храна. Последната е само за няколко часа, а после приятния ефект се губи. Не трябва да се забравя и поговорката: „Пет минути в устата, две седмици на бедрата”, тоест малкото моментно удоволствие например от сладки храни, веднага води до увеличаване на теглото, което трудно се сваля.

Упражнение:

Въпреки, че получавате ограничен период от време за почивка, опитвайте се да правите упражнения, когато можете. Например: носете гири в своя камион, така, че да можете да направите няколко серии между спирките. Това не само ще вдигне настроението ви, но също така ще стимулира загубата на теглото ви и ще ви събуди, за да можете да продължите тези изморителни нощни смени.

Музика, Радио:

Слушането на новините по радио или любимия ви жанр от музиката е чудесен начин за поддържане на настроение, „убиването на време” и лесен начин да се поддържаш буден през тези дълги часове, да си бодър и с желание за работа.
 
ЗА САМОУБИЙСТВОТО!
Депресията носи висок риск от желание за самоубийство. Всеки, който изразява мисли или намерения (понякога те се споделят), това трябва да се приема много сериозно. Не се колебайте да търсите помощ. Обадете се на: 800-SUICIDE ( 800-784-2433 ). Съществува група която предлага разговори „онлайн“ наречена Life Line Crisis Chat, също така има сайт предлагащ контакти всеки ден – suisidepreventionlifeline.org, който е активен в социалните мрежи като Фейсбук, Туитър, Ютюб или Тъмбир.

ВАШИЯТ АНГЛИЙСКИ ЕЗИК?
Но какво да правят тези, които не говорят добре английски? Отговорът е: НЕ СЕ ЗАТВРЯЙТЕ В СЕБЕ СИ! ГОВОРЕТЕ С ПРИЯТЕЛИ, РОДНИНИ И ДОРИ С НЕПОЗНАТИ, макар и на много лош английски!

Животът е единствена даденост за всеки и тя не трябва да се пропилява от моментни настроения и събития. Като прибавим и факта, че животът на всеки не е само негов личен, а той е обвързан с живота на близките му, това прави още по-важно решението да избягаш от проблема на всяка цена!

Бъдете здрави !

Тодор Т.Паунов, Асистент по медицина,
в.„България СЕГА”, Чикаго