Жените – с ръководни постове и в транспортната индустрия…

Авторката Ан Уилсън Шаеф нарича перфекционизма „самоизмъчване от най-висока класа“ . Може би това е факторът, който пречи на толкова много жени да кандидатстват за ръководни длъжности в транспортната индустрия. Макар, че все повече и повече компании се обръщат към жени при мениджмънта, там все още има какво да се желае. За повечето индустрии жените представляват почти половината от ръководните места, при транспорта днес те са не повече от 14% .

Да, разбира се, тръкингът традиционно е бил зона „само за мъже“, но това е валидно и за други поприща, като правото и медицината, например. Там не се оплакват от „липса на жени”. Може би посочвайки някои неща и слабости бихме помогнали на жените да намерят своето място и в транспортната индустрия.

Първо нека да посочим, че жените е по-малко вероятно дори да подадат молба за по-висока позиция. Според проучване на Хюлерд Пакард, жените трябва да са сигурни 100%, че отговарят на изискванията преди да подадат молба за съответно място. Мъжете ще кандидатстват дори ако покриват изискванията едва на 60%. Същото проучване показва, че жените не са склонни да се пазарят за повишение или за увеличаване на заплатата си и по-лесно приемат това, което им се предложи.  За да се добави още храна за размисъл докладът предоставен от Маккинли през 2011-та сочи, че жените често са представяни според техните постижения, а мъжете според техният потенциал.
Прибавете всичко това към среда традиционно доминирана от мъже и ще получите резултата – жени лишени от самочувствие и увереност.

Жените още от детство са по склонни към перфекционизъм. Ние се стремим да удовлетворим другите и прекарваме повече време разговаряйки помежду си за разлика от нашите братя, например. Ние сме тези, върху които пада отговорността за грижата. Ние все повече и повече разбираме, че не е добре да мълчим за нашите постижения и е наше задължение да проправяме пътя на тези, които идват зад нас. И така как перфекционизмът се отразява негативно на нашите кариери?

Кати Каприно, автор и съветник по успеха, дава пет начина, по които можем да разсъждаваме по нашия път към успешна кариера:
1. Стремежът ни към перфекционизъм отчуждава колегите около нас.
2. Ние можем да нараним околните с нашето критично отношение.
3. Перфекционизмът ни не позволява да ръководим пълноценно нашите подчинени.
4. Творческият подход не подхожда с краен перфекционизъм, защото ни кара да се чувстваме некомфортно.
5. Нашият постоянен стремеж към перфекционизъм отблъсква хората.

Елизабет Скот, стрес мениджър експерт, счита че има начин да се определи дали Вие или Ваш колега страдате от излишен перфекционизъм:
1. Поставяте ли цели със специфични постижения и всичко по-малко се счита за провал?
2. Фокусирате ли се на малките грешки така, че да забравите за голямата цел?
3. Напъвате ли се или работите здраво за постигането на някаква цел. Перфекционистите имат тенденция да се напъват при постигане на целите си.
4. Реалистични ли са стандартите, които си поставяте?
5. Изпадате ли в депресия, когато почти сте постигнали целта си?
6. Скривате ли провалите си?
7. Обидчиви ли сте? Перфекционистите не считат, че критиката е добро средство за корегиране на грешките.
8. Имате ли ниско самочувствие? Перфекционистите много често са силно самокритични, което води до ниско самочувствие.

Авторката Лаура Вандеркам е написала няколко книги на тази тема. Тя твърди че „ключът да се почувствате щастливи, е да се стремите да не сте перфекционисти“. По-добре да убедим останалите, че е приемливо да се кандидатства за по-висока позиция дори и да не се покриват всички изисквания. Ние трябва да започнем преговори за по-добра заплата и бенефити още преди да сме назначени. Ние трябва да посочваме нашите успехи и постижения, за да сме сигурни, че те няма да бъдат подминати.
Най-накрая трябва да спрем да очакваме перфекционизъм от себе си и това да ни спъва в приноса ни в транспортната индустрия.
 
 
Ellen Voie
Foundeder of the Women In Trucking Association in March of 2007, and currently serves as the nonprofit organization’s  President/CEO.
Contact Ellen at ellen@womenintrucking.org.