Гражданско движение ВИА, Калифорния – писмо до Даниел Митов

Във връзка с предстоящия тази есен национален референдум, на който ще имат възможност да упражнят своя вот и българските граждани в чужбина, гражданско движение ВИА – Висока избирателна активност, Калифорния, изпрати днес писмо до българския външен министър Даниел Митов. В писмото се казва:
„Конкретно за Северна Калифорния при проведените парламентарни избори през 2014 година констатирахме, че почти една трета от живеещите над 10 хил. българи тук нямат валидни български документи за самоличност и такива желаещи да гласуват съответно не бяха допускани. Ето защо, уважаеми господин Министър, настоятелно молим да препоръчате на Генералното Консулство на Република България в Лос Анджелис да планира и проведе до края на месец септември т.г. консулски дни в щатовете към Консулски окръг „Лос Анджелис”, в населените места (без Лос Анджелис), където има големи български общности, с една единствена цел – улесняване на българските граждани при подаване на молби за издаване на нови документи за самоличност по установения ред. Такива населени места са: Сакраменто, Конкорд, Сан Франциско, Сънивейл, Сан Диего, Финикс, Тусон, Лас Вегас, Рино, Сиатъл, Солт Лейк Сити… Консулски дни за приемане на молби за издаване на нови документи за самоличност е желателно да се направят и в Консулските окръзи „Вашингтон”, „Ню Йорк” и „Чикаго”, в местата, където има големи български общности.“
Следва целият текст.

ДО Г-Н ДАНИЕЛ МИТОВ
МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Уважаеми господин Министър,
Българската общност по света (наброяваща над 2 млн. души – по данни за 2011 г.), прие с ентусиазъм решението на Народното събрание от 28.07.2015 г. за провеждане на национален референдум и последвалия указ на Президента от 10.08.2015 г. за датата на провеждането на референдума – 25 октомври 2015 г., заедно с изборите за кметове и общински съветници в България. Референдумът с въпроса – „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”, изключително силно засяга българите, пребиваващи временно или постоянно извън страната.
Нашият опит от участие в провеждането на предишни избори от национално значение – парламентарни и президентски показва, че една от причините за ниска избирателна активност от страна на българите живеещи в чужбина е това, че не всички имат валидни лични български документи, което е законово изискване за гласуването. Да си поднови личните документи при изтичане на определения срок, е задължение на всеки българин, независимо къде се намира по света. Тези, които пребивават в страните от Европа, подновяват личните си документи почти без закъснение, защото те по-често посещават Родината си – разстоянието е значително по-късо и съответно разходите за едно такова пътуването. Една голяма част от българите, живеещи в далечните страни, като САЩ, Канада и Австралия, посещават България веднъж средно на 10 години. Тези, които не са посещавали страната си за по-дълъг период от 5 години, подават молби за издаване на нови паспорти и лични карти в българските дипломатически и консулски представителства на съответната страна, където живеят. Забавяне подновяването на невалидните лични документи в тези страни е затруднено поради голямата отдалеченост до съответното консулско представителство, което отнема много време и средства. Това не е оправдание за ненавремената подмяна на документите. Но сега, когато за първи път, след настъпилите демократични промени в България след 1989 година, ще се проведе национален референдум, от огромно значение и касаещ в голяма степен българите в чужбина, всички трябва да подходят отговорно и да съдействат максимален брой българи по света да имат възможността да гласуват на референдума.
Конкретно за Северна Калифорния при проведените парламентарни избори през 2014 година констатирахме, че почти една трета от живеещите над 10 хил. българи тук нямат валидни български документи за самоличност и такива желаещи да гласуват съответно не бяха допускани.
Ето защо, уважаеми господин Министър, настоятелно молим да препоръчате на Генералното Консулство на Република България в Лос Анджелис да планира и проведе до края на месец септември т.г. консулски дни в щатовете към Консулски окръг „Лос Анджелис”, в населените места (без Лос Анджелис), където има големи български общности, с една единствена цел – улесняване на българските граждани при подаване на молби за издаване на нови документи за самоличност по установения ред. Такива населени места са: Сакраменто, Конкорд, Сан Франциско, Сънивейл, Сан Диего, Финикс, Тусон, Лас Вегас, Рино, Сиатъл, Солт Лейк Сити… Консулски дни за приемане на молби за издаване на нови документи за самоличност е желателно да се направят и в Консулските окръзи „Вашингтон”, „Ню Йорк” и „Чикаго”, в местата, където има големи български общности. Изнесени консулски дни извън българските дипломатическите и консулски представителства в Канада и Австралия за приемане на молби за издаване на нови документи за самоличност, също са наложителни преди датата на провеждане на предстоящия национален референдум.
Основен приоритет в работата на Министерството на външните работи е оказване на съдействие на българските граждани в чужбина. От името на българските общности в САЩ, Канада и Австралия благодарим предварително за позитивното Ви държавническо мислене за оказване на съдействие при издаване на нови документи за самоличност на български граждани, нуждаещи се от това.
Бъдещето на България зависи пряко от способността на всички нас да включим максимално активно българите в чужбина в политическия живот на страната и най-вече в избирателния процес – при провеждането на национални референдуми, президентски и парламентарни избори. Активистите от гражданско движение ВИА вярваме, че на националният референдум, насрочен за 25.10.2015 г., българите в чужбина ще покажат чрез своето масово участие във вота, че те мислят за Родината и искат да бъдат активен участник във вземането на важни решения.
С уважение,
Генчо Лазаров,
координатор за Калифорния на
Гражданско движение ВИА – Висока избирателна активност
11 август 2015 г.
Феърфийлд, Калифорния

Eurochicago.com