На Виктор от Ню Йорк и Нели и Мартина от Кънектикът, с любов

Нарекох онзи ден във фейсбук трите деца от песента „Откъснатите цветя на България” „нашите герганчета”:

 

Мисля, че мисията на клипа, да се почувстваме необикновено и празнично за националния ни празник, беше изпълнена. Виктор Велинов от Ню Йорк с Нели Минчева и Мартина Радославова (бек вокали) от Кънектикът пеят по детски искрено за България. Осемгодишния Виктор е автор на музиката и съавтор на текста.

А децата са „герганчета”, защото всички са пели, участвали в театрални постановки и учили български език в Български детски хор и училище „Гергана” – Ню Йорк. Виктор беше при нас само една година, 2012-2013 г., а Нели и Мартина са истински „ветерани” – от 2008 до 2013 г., като продължиха да пеят на концертите ни и през 2014 г. 

Ето Виктор (с фанелка с герба на България) на откриването на учебната година в „Гергана” на 15 септември 2013 г. с композитора Хайгашод Агасян, който изнесе концерт за нашите деца, и една от пианистките ни, Магдалена Душкина:

 

Децата на семейство Велинови са талантливи: Виктор и Вера, артистична и гласовита госпожица (на снимката до батко си), която още в 2013 г. на 3 и половина годинки бе едно от децата на премиерата на мюзикъла ни „Как без музика?” (адаптация на български по известния американски мюзикъл „The Sound of Music”). В откъса по-долу може да видите и нея (първата в ляво и Виктор), а също Нели и Мартина на втората редичка. Предварително се извинявам за движението на камерата, но клипът (с първите 9 минути от представлението) си заслужава усилието да се гледа. Това, което правят децата, е фантастично и е постигнато с много труд от целия ни екип (учителите по музика, театър и български език): от подбора и преводите на песните през разучаването им в хора и оформянето им в музикална театрална постановка:

 

Представлението ни бе отличено от Държавната агенция за българите в чужбина с първа награда от конкурса „Прехвръкна птичка” за 2014 г. сред 23 участника. Ще имаме и нови представления. 

Няколко думи за 16-годишната Нели и 15-годишната Мартина, „бек вокали” в песента. Имаше една книга в моето детство, „На учителя с любов” (To Sir, With Love). Като гледах клипа на Виктор, Нели и Мартина, ми се щеше да напиша: „На децата от „Гергана”, с любов”. И на всички други деца, които някога сте били при нас и сте създавали с присъствието си това, което сме днес! 

Мили деца, Нели и Мартина Р., нямахме време да се сбогуваме официално – все още пеете с детския ни хор по разни събития, надявам се да участвате и във вокалната ни група за  пораснали деца „Гергана Алумни” – но песничката на Виктор беше повод да разгледам старите ни снимки и да осъзная колко сте пораснали. Когато дойдохте при нас в 2008 г., бяхте такива (Мартинка е първата в ляво, прегърната от нашата Стефка Евстатиева):

 

 И тук, в средата на снимката. На 3 март 2009 г. вдигахме заедно знамето на България на „Боулинг Грийн” в Ню Йорк и вие пеехте усмихнати в студа:

 

После дойде един от герганските звездни мигове, 24 май 2010 г., концертът в „Карнеги хол” с четири трудни песни на Петко Стайнов, на три гласа акапела, и вие бяхте две от децата,  на чиито гласове Краси Иванчева (диригент) и Стефка Евстатиева (вокален педагог) много разчитаха. Погледнете записа, неповторими сте:

 

Няколко месеца по-късно чух от майките ви (чрез БНТ), че „откакто идвате в „Гергана”, не се притеснявате, излизате на сцената (безстрашно – б.а.)”. Не знам дали сте виждали вече този клип, но го вижте заедно, двете семейства, това е част от вашето „герганство”:

 http://archive.bnt.bg/bg/news/view/39880/flameCandle70x80px.swf

А после толкова пораснахте, че бяхте нашите каки и солистки:

В „Моя страна, моя България”:

И тук, в „Еделвайс”:

А също тук, в „Песента на Росинка”, премиерата на тази песен на български:

А ето ви на Коледен концерт през декември 2012 в българската църква в Манхатън. Виктор (първият в ляво), Нели и Мартина (последната редица в средата):

 

Тук тримата заедно (Виктор, Нели, Мартина) правите мартенички:

После Мартина и Нели се грижат за най-малките, Вера (сестричката на Виктор) и Софи, докато чакат да излязат на сцената на 3 март 2013 г.:

 

А тук получавате свидетелства за успешно завършен клас по български език и литература през юни 2013 г.:

 

И пак към песничката „Откъснатите цветя на България”. Предпочитам да я наричам не „химн на емигрантските деца”, а песен на българските деца по света. Прилагателното „емигрантски” понякога добива и негативен смисъл – за жалост, за някои хора българите се делят на добри (вътрешни) и лоши (външни, напусналите страната), и много наши семейства не мислят за себе си като „емигранти”, а като „българи по света”. Три талантливи, гласовити български деца не бива да ни разделят на празника, а да ни събират. В „Гергана” никога не се делим – имаме старо приятелство с детски хор „Пим-пам” от София и се надяваме да пеем заедно с тях тук в Ню Йорк на откриването на следващата ни учебна година. В училищата ни зад граница има и много деца, които са извън България за определен период. Децата на дипломатите и служителите от българската мисия при ООН и генералното ни консулство в Ню Йорк посещават българските училища в града, но не са емигранти. Все повече семейства на професионалисти водят „номадски” живот заради кариерите си по света, без да са емигранти. 

Надявам се, че мама Кристина Велинова ще разпространява чудесния клип и като „песен на българските деца по света”. Благодаря й за материалите, видео и фото, които съм използвала тук, и които ще използвам и в бъдеще.

Учителите от „Гергана”,  с които трите деца са работили, Стефка Евстатиева, Нели Хаджийска, Красимира Иванчева, Джина Дидонато, Валентин Хаджийски, Илияна Димитрова, Магдалена Душкина са щастливи от музикалните им изяви и им желаят много здраве, обич и успехи. 

Автор: Нели Хаджийска, училищен ръководител в Български детски хор и училище „Гергана” – Ню Йорк

Видео и снимки: Кристина Велинова, Ива Събчева, Нели Хаджийскa

в. “България СЕГА”