Българските чикагски вестници – в Националната библиотека „Свети Свети Кирил и Методий”

В края на 2014-та година, по време на  поредните „Български дни в Чикаго”, организирани от Българо-Американската Асоциация, в рамките на Специалната сесия „Българите в Чикаго – вчера, днес и утре”, беше взето решение да се изпрати на Националната Библиотека „Свети Свети Кирил и Методий” нова пратка от годишните тиражи на чикагските вестници – за съхранение и ползване от българските читатели. Това е в продължение на едно здраво и великолепно приятелство между Чикаго и  Националната ни библиотека в София, иницирано и поддържано от организационния секретар на БАА проф. Никола Чаракчиев.

Българо-Американската Асоциация и проф. Чаракчиев се ползват с авторитет и признание в Чикаго, тъй като не веднъж  в своите инициативи са  правели наистина значими и полезни дела. Така и сега – липсата на наше книгохранилище  в Чикаго, където от 2001 година насам се издават постоянно между 3 и 7 седмични печатни издания  в обем от 64 до 80 страници /над 10 000 вестникарски страници годишно – или повече 150 000 досега/,  се отразява негативно върху задачата да бъде съхранена историята на най-голямата българска диаспора в света, чиито  път и опит  крие в себе си впечатляващи примери. 

Неотдавна излезе  от печат и първият от трите планувани тома на книгата „Чикаго – Българският град”, отпечатана на български и английски, с богата илюстрация. Трите тома  ще съберат в около 1000 страници историята и животоописанието на изтъкнати личности от Българската диаспора, на петте църкви и единадесетте училища,  на обществените организации, българската интелигенция и бизнес града ни и САЩ.

Пратката се придружава от известния наш сънародник Алекс Лазов, член на БАА, който е предал лично изданията  в дирекцията на Библиотеката. Александър Лазов носи и  проби за ДНК-тестове, за другата научна връзка, която е реализирана от проя Никола Даракчиев, който е и директор на Научния център в Чикаго- малко но активно звено на българската научна мисъл при нас. Центърът работи по въпросите съпътстващи предложената програма от американския президент Барак Обама за създаване на ГенФонд на нацията, което може да се окаже много позитивен факт в борбата с рака и други тежки заболявания.

И накрая – в нашия мегаполис също се съхраняват части от периодичните издания на български език и това става в Университета на Чикаго – лидер в САЩ по Балканистика и Славистика. Там редица българи с изумление и радост откриват  вестници и книги на български от различно време . Тяхното удоволствие се допълва и с това, че в сектора за Славистика е поставен и бюстът на нашия любим в Чикаго български автор, както и на много наши сънародници в Родината – Алеко Константинов. Разбира се – редом са и неговите книги!

Климент Величков
В. „България Сега”, Чикагто