Кушнер пристига на първо официално посещение във Вашингтон

Френският външен министър Бернар Кушнер пристига днес на първото си официално посещение във Вашингтон в момент, когато иранската ядрена криза ускорява сближаването между Франция и САЩ, започнало с избирането на Никола Саркози за президент, предаде Франс прес.

Кушнер е от Социалистическата партия, но е популярен в дясното правителство на Саркози. Той пристига в благоприятно настроен Вашингтон, защото въплъщава едновременно новата френска твърдост към Иран и волята да се преодолее френско-американското неразбирателство, породено от политиката към Ирак.

С държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс в петък Кушнер ще обсъди основно въпроса за евентуални нови санкции срещу Иран на Съвета за сигурност на ООН, или при липса на такова споразумение – европейски санкции.

В неделя Кушнер заяви, че Франция трябва да е готова за война с Иран, макар и да уточни, че това не е близка опасност. В Москва вчера Кушнер призова да се направи всичко, за да се избегне война с Иран и подчерта, че трябва да се преговаря неуморно.

Френският външен министър призова френските компании да не правят повече инвестиции в Иран, което отговаря на изразено отдавна желание на САЩ. Тази негова позиция бе приветствана във Вашингтон.