Официално бе открита 62-та сесия на Общото събрание на ООН

Във вторник вечерта, в Ню Йорк официално бе открита 62-та сесия на Общото събрание на ООН, съобщи агенция Франс прес.

На кратка церемония в квартирата на организацията сесията бе обявена за открита от бившия македонски външен министър Сърджан Керим, който ще бъде председател на Общото събрание в продължение на една година.

В понеделник досегашният председател, дипломатът от Бахрейн Хая Рашид ал Халифа – третата жена, заемала този пост в историята на организацията, закри 61-та сесия.

Сред приоритетите на новата сесия са създаването на глобална антитерористична стратегия, защитата на правата на човека, на околната среда, климатичните промени, въпроси на социалното и икономическото развитие.

Общият дебат на 62-та сесия, по време на който държавни и правителствени ръководители на страните-членки на ООН ще се обърнат към Общото събрание, е предвиден за периода от 25 септември до 3 октомври.

Председателят на 62-та сесия на Общото събрание, 58-годишният македонски дипломат Сърджан Керим, беше външен министър на Македония през 2000 и 2001 г., след това стана посланик на страната в ООН през 2001 до 2003 г.

Преди избирането му през май той беше генерален директор за Югоизточна Европа на германската пресгрупа Waz.

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад е получил американска виза и да участва в  на Генералната асамблея на ООН. В същото време, коментират анализаторите, САЩ посрещна с мълчание предложението на иранския президент за публичен дебат с Джордж Буш.

Аз вече предложих веднъж такъв дебат и сега пак казвам – позволете ни да обсъдим международните проблеми в рамките на генералната асамблея пред представителите на всички нации, е заявил Ахмадинеджад преди дни.

Той изразява готовност да обсъди с Буш всякакви международни въпроси, включително и темата Ирак.