„Напъстрени с традиция и красота” (video)

„Напъстрени с традиция и красота” – така се нарича изложбата, която представя в Историческия музей на родния си град Пловдив кореспондентът за Германия на вестник „България Сега” в Чикаго – Ваня Велкова. Експозицията, показваща личната колекция от автентични народни носии и накити от България, ще остане подредена до Коледа.

Снимки от изложбата можете да видите ТУК:

https://www.facebook.com/bulgaria.sega.5/media_set?set=a.10203082099202284.1073741834.1500126792&type=3

Отдавна Историческият музей в Пловдив не е посрещал толкова пъстра изложба. Традиционните за българското село цветове се съчетават с искрящо бялото във фините дантели и шевици, майсторени в различни краища на България през 19 и 20 век. Мекотата на дървото прелива в шарките на месалите, чергите, паниците, в предметите  за селския бит. А изящната Венецианска дантела, Плауенска дантела, Брюкселска дантела, украшенията за елха от различни страни по света, традиционната коледна декорация от планината Ерц в Германия, над 60-те вида великденски яйца, багрени с различни техники в България и Европа, както и накитите от Тибет, Непал, Бенин, Етиопия и Малайзия, създават усещането, че тук е събран в едно бита на десетки народи.
Всичко, обаче, започва от България и от детството на г-жа Ваня Велкова, която споделя: „Аз съм дете, което е израснало на село – в селата на моите баби и дядовци – с. Козаново, Асеновградско и с. Черноземен, Пловдивско. Детството ми, ваканциите са преминали в тези две села. За мен българският бит и традиции са много добре познати.”

Репортаж на BG7 TV:

Празничната асеновградска дреха, която поставя началото на личната колекция от носии, г-жа Велкова получава от нейната баба Димка. Във връзка с носията г-жа Велкова казва: „Почувствах думите на баба. Тя я подари с много любов, с прегръдка и пожела да я пазя.”  Заедно с народния костюм Ваня се запознава и проучва историята на нейния род, на с. Козаново и с. Черноземен, както на много други родове и селища в България.


Личните спомени на Ваня Велкова носи и автентична снимка от венчавката на нейните баба и дядо през 1937-ма година. Но за г-жа Велкова са ценни историите на всеки един експонат. Тя посочва: „За мен една дреха не е жива, когато не зная нейната история, когато нямам данни за жената, която ми е предала носията, за селото, за региона. Затова, когато съм в България, винаги пътувам. Почивките на морето почти липсват. За мен е много по-интересно да пътувам из малките села, махали, за да разговарям с хората наследници, които са ми дали носии или с тези хора, които са живи и могат да разкажат някогашната история на даден род и село.”


В една от тези срещи Ваня Велкова получава уникална празнична  носия от 19 век. Дарява й я баба Мита от хисарския квартал Момина баня. Носията е била на нейната баба Мита, родена през 1870 г. Баба Мита Тоскова лично просъстваше на откриването на изложбата в Историческия музей.
Друга впечатляваща носия в колекцията е сватбената дреха на баба Елена от Поморие, която се омъжва и живее в Сопот. Типичното за каракачанската носия е това, че се състои от много части. Дядото, дълги години пазил дрехата на жена си, трудно се разделил с носията, разказва Ваня Велкова.
Узнахме също, че: „Жените от онова време са имали традицията да пазят сватбените си дрехи и с тях да бъдат погребани, за да бъдат и на другия свят с техния съпруг.”


Наред с народните носии, през годините г-жа Велкова се докосва и събира десетки стари и нови образци на дантели и шевици от страната ни: Калоферска дантела, Копривщенско кене, Самоковска шевица и много други. За всички тях има само една рецепта за съхранение: „С много любов. И знание.”
Г-жа Ваня Велкова е готова за това предизвикателство. Казва, че ще продължи да попълва колекцията си. Защото, където и да е по света, тя ще я докосва до България.

 
Екатерина Костова
 
в.„България СЕГА“, 
Пловдив