Двама наши ще се борят за Отбора на света в Ню Йорк

Двама българи ще участват на турнир по борба свободен стил в Ню Йорк през уикенда. В състезанието участват отборът на САЩ срещу Отбор на останалия свят, в който организаторите канят звезди. На тепиха ще излязат Борислав Новачков (65 кг) и Георги Иванов (70 кг). Традицията на турнира е от 50 години, като схватките се организират от клуб “Ню Йорк Атлетик клъб”. Тази година състезанието ще носи името на Бил Фаръл, бивш председател на клуба и негов треньор и ще се проведе в залата на Университета Хофстра. Новачков, бронзов медалист от Евро 2014, който живее и тренира в САЩ, миналата година дебютира със загуба за Отбора на света в шоу мача, провел се на прочутия площад “Таймс Скуеър”.
Световният и европейски шампион и Спортист на България за 2013 г. Иво Ангелов пък е начело на отбора в класическия стил, който ще участва в турнир за Европейската отборна купа в Москва от петък до неделя.
Освен Ангелов в кат. до 59 кг ще стартира и младият Радослав Василев. Състезанието ще пропусне европървенецът Александър Костадинов, който претърпя операция на лакътя и ще се лекува в следващите 3 месеца. Сред избраниците на треньорите Армен Назарян и Милчо Радуловски са още Явор Янакиев, бронзов олимпийски медалист от Пекин 2008, както и Любомир Димитров, сребърен медалист от Евро 2014. Класиците пътуват за Москва утре. При жените ще отсъства “голямата” Станка Златева, но в състава ще бъде световната вицешампионка Тайбе Юсеин. Треньорите Серафим Бързаков и Петър Касабов са заложили още на Елица Янкова, световна шампионка за девойки, както и на Миглена Селишка, европейска шампионка за девойки.
Жените пътуват днес и ще се борят в петък. Наградният фонд на състезанието е 3 млн. рубли.
Класически стил: 59 кг: Иво Ангелов (Миньор Пк) и Радослав Василев (НСА-Академик); 66 кг: Константин Стас (Славия 2009); 71 кг: Свилен Костадинов (Локомотив 93, Вн); 75 кг: Явор Янакиев (ЦСКА – кл. борба); 80 кг: Даниел Александров (НСА-Академик); 85 кг: Николай Байряков (НСА-Академик) и Николай Добрев (Локомотив 93, Вн); 98 кг: Евгени Генчев (Рилски спортист), и 130 кг: Любомир Димитров (НСА-Академик).
Жени: 48 кг: Миглена Селишка; 53 кг: Елица Янкова (Левски); 55 кг:  Евелина Николова (НСА-Академик); 58 кг: Мими Христова (Левски); 60 кг: Виктория Бобева (Димитровград); 63 кг: Тайбе Юсеин (Левски); 69 кг: Елина Васева (Юнак-Локомотив, Русе), и 75 кг: Даяна Иванова (Берое).
Duma.bg