„CHICAGO – Българският град“ ИЛИ КНИГА ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧИКАГО

Книгата е дело на  Bulgarian American Legacy, под патронажа на българския генерален консул в Чикаго г-н Симеон Стоилов. Домакин и съорганизатор на събитието бе Българската археологическа програма на музея Field.
Представянето тържествено бе открито от г-н Уилям Паркинсън (William A. Parkinson, Ph.D.), който поздрави гостите и даде думата за представяне на книгата на изпълнителния директор на Bulgarian American Legacy г-н Динко Динев. Генералният консул Симеон Стоилов  отправи приветствие към гостите на английски и български език, след което бяха представени и Най-младият гост на събитиетопоканени да излязат пред многобройната публика авторите на материалите в тази книга. Сред поканените бяха  директорите на българските училища и организации в Чикаго, журналиста Климент Величков, писателите Симеон Гаспаров, Георги Витанов Богат, Добри Карабонев, художника Василен Васевски и други, допринесли за нейното разнообразно и живо съдържание.
Празничната вечер завърши с коктейл и с български народни танци, в изпълнение на ансамблите «Верея» и «Хоро».
Книгата  се разпространява безплатно. Всички официални лица и гости получиха екземпляр от нея. С тази книга вече се запознаха и учениците и родителите в българските неделни училища в Чикаго, както и участниците в Десетата среща на българските медии. Един екземпляр от алманаха „Чикаго – българският град“ ще бъде изпратен и на президента на САЩ Барак Обама.
Тази книгата е документален разказ с много факти и снимков материал за превръщането на Чикаго в най-големия български град зад граница. Издава се на два езика български и английски.
Нека пожелаем успех на тази толкова българска книга, на екипа автори и съставители, и да благодарим на  спомоществователите ѝ, без чиито родолюбиви дарения, появата и би била невъзможна. Искрено се надяваме до края на следващата година да бъде готов и вторият том на това чудесно издание!
На всички желаещи да притежават тази книга съобщаваме, че тя е предоставена в магазин „МАЛИНЧО” за свободно и безплатно разпространение.

 

 

                                                                                               
Георги Витанов БОГАТ
Снимки: Петър Стаматов
в.„България СЕГА”
Снимки: Петър Стаматов