Българските Концертни Вечери в Ню Йорк Празнуват Десети Юбилей (Video)

Българските концертни вечери в Ню Йорк, или съкратено BCENY, откриха новия сезон 2014-15 и отпразнуваха десетата си годишнина с концерт в Weill Recital Hall в Карнеги Хол. Ценителите на класическата музика погалиха слуха си с изпълнения на едни от най-успешните ни изпълнители в Америка.

  • пианистката Анна Стойчева,  победител в международен конкурс за пианисти в Милано “Ettore Pozzoli”, за която Southampton Press пише „”Г-жа Стойчева е пианист с изключителна дарба. Изпълненията й носят въображение, интелигентност, ритмична виталност, лиризъм, нежност и поезия…“
  • Лора Чекоратова, ученичка на легендарния музикален педагог Лидия Кутева и първия български музикант с доктурантура от Julliard School.
  • Георги Вълчанов – гост концертмайстор на Кралската опера в Мадрид и Лондонската Филхармония и един от солистите по време на празненството за Диамантената сватба на кралица Елизабет.
  • Един от най-иновативните съвременни перкусионисти и професор в Училището по музика „Фрост“ към Университета на Маями – Свет Стоянов.
  • концертмайстора на Metropolitan Opera Ню Йорк Дейвид Чан и много други… 

                                     Репортаж на BG7 TV:


Концертът беше открит с едно от малкото камерни произведения на Маестро Емил Табаков, който беше и почетен гост на юбилейното издание на инициативата – Сонатина за Соло Пиано, която всъщност той пише… в казармата. „Доста трудно се пише в такава обстановка – трябва човек да се скрие някъде в малкото свободно време. Затова написах сонатината между шинелите в една стая. Скривах се за 10-15 минути, там нямаше пиано, но бях решил да не си губя времето, а да го използвам за музика“. Табаков, който е един от най-утвърдени по света диригенти и модерни български композитори, пише първото си произведение за виола и пиано едва на дванайсет годишна възраст, а в момента завършва новата си композиция – Девета симфония.
След експресивната сонатина атмосферата беше раздвижена от Leigh Stevens – Rhytmic Caprese For Solo Marimba, изпълнен виртуозно от Свет Стоянов, последвана от прочувствената Рапсодия Номер Две за Виола и Пиано на Барток в изпълнение на Лора Чекоратова и Георги Вълчанов. Трета в програмата беше една кулминациите на вечерта – бразилски композитор представи своята интерпретация на българската народна песен „Дилмано Дилберо“. „Всичко започна когато срещнах Свет – разказва Рафаел Пиколото Де Лима, който миналата година беше номиниран за Латинска Грами награда в категорията за класическа музика –  така се роди и идеята да смесим две много интересни традиции – бразилската самба с българската музика. Той ми пусна различни композиции и аз бях очарован, защото повечето европейска музика, която бях чувал до момента беше по-мрачна и песимистична, а българската е плавна и белязана от тези прекрасни неравноделни ритми… А когато ми показа инструмента тъпан разбрах че той е много близък до бразилски инструмент и си помислих – може би това е връзката – да използваме мелодията на „Дилмано Дилберо“, комбинирана с бразилски ритми и хармонии.“ Като резултат „Especiarias Búlgaras”- в превод от португалски „Български Подправки“ –  транскрипция на „Дилмано Дилберо“ за Виола, Маримба и Пиано – е елегантна, оригинална и изпълнена с хармония, а изпълнението й предизвика бурни аплодисменти от публиката.
Наелектризиращо беше усещането да чуеш и видиш български тъпан на сцената на една от най-престижните концертни зали в света. Последвалата импровизация от първия албум „Percussive Counterpoint” на Свет Стоянов потвърди това, че традиционната българска музика и инструменти могат да бъдат използвани като радикални лостове за интерпретация на съвременната класическа музика, изкарани изцяло от традиционното звучене, с което сме свикнали да ги асоциираме.
Концертът беше закрит с невероятно изпълнение за струнни инструменти и пиано от вечния Дворак, с участие на Анна Стойчева и Дейвид Чан, което вдигна публиката на крака.
Гала концертът беше посветен на Нейно Царско Височество Мария Луиза. „Връчихме й свидетелство за спомен в чест на нейната многогодишна благотворителна дейност не само към нашата организация, но и към много други и в България, и в Америка. Тя ни подкрепя и финансово и морално още от създаването на организацията и ние сме й безкрайно благодарни. Нещо повече, още преди създаването на нашата организация, тя винаги е подкрепяла българските музиканти.“ добави Лора Чекоратова.

Концертът в Карнеги Хол завърши с елегантен коктейл, а класическата феерия продължи в понеделник с безплатен концерт в Българското Консулство в Ню Йорк и среща с Емил Табаков.
Следващото събитие в програмата на Български Концертни Вечери в Ню Йорк е на 19 ноември. Музика за струнен квартет и арфа ще представи интригуваща програма комбинираща соло композиции за арфа на Турние с вдъхновени от фолклора произведения като „Калиманку Денку“ – аранжимент за струнен квартет и вокали от Красимир Куркчийски и „Ласулианско хоро“ – аранжимент за виола, струнно трио и арфа от Маркус Паус.
Сред другите акценти на сезон 14/15 е предколеден пиано-рецитал на Анна Стойчева на 17 Декември с любими произведения на Равел, Моцарт и Рахманинов и Liederabend: Фестивал на Песента на 28 Януари.
Всички концерти в Българското Консулство са безплатни и са прекрасна възможност българската, а и не само, общност да се докосне до изпълнения на класически музиканти от световно ниво. Местата са ограничени, а събитията по традиция се радват на голям интерес. Дарение от двайсет долара ще ви осигури възможност да запазите места на първите редове. За повече информация посетете уебсайта на организацията – http://www.bceny.org/.

Мартина Дечевска
Снимки: Ani Collier 
в.”България СЕГА”