Д-р Диляна Иванова – с Първа книга в своето „Българско лято 2014”!

Различно е Българското лято за тези, които живеем в Чикаго и Америка през останалите сезони  на годината. През лятната ваканция в България някои се хвърлят в ремонти и строежи, други му отпускат края по морските  плажове и хладни горски поляни… Д-р Диляна Иванова, с името на която свързваме българското присъствие в Музея „Фийлд” и различни съвместни с американците научни проекти, направи своето българско лято по-различно от друг път, по-запомнящо се и забележително: тя издаде своята Първа книга!
Официалното представяне стана на 5 август, 2014-та година в Американския научен център – София.
 „Спомени от всекидневния живот по времето на социализма в Русе“
„Memories of Everyday Life during Socialism in the Town of Rousse, Bulgaria“
Това са двете заглавия, в българската и английската езикови версии, и те представят  пределно конкретно онези вълнуващи документални картини, които авторката е събрала в страниците на изданието.
Първата книга на д-р Диляна Иванова, която бе представена в София и РусеПочти веднага става ясно, че Диляна е русенка и има много причини да се отнася така сериозно и отговорно към историята на своя град, към  перспективите за неговото бъдеще, които са почти винаги неразривно свързани с неговото минало. Освен това д-р Диляна Иванова е работила като уредник в Регионален исторически музей – Русе в периода 2002-2006 година. Завършила е Великотърновския университет през 2001 година, специалност Балканистика, а през 2012 година приключва своята докторантура по етнология към института по Етнология и фолклористика към БАН.
От 2009 година Диляна работи в Музея „Фийлд“ (The Field Museum) в Чикаго като асистент към българска археологическа програма. През последната година е администратор на офиса в САЩ на Американския научен център в София, който се намира в Музея „Фийлд“.
Нейната книга се базира на докторската й дисертация:“Житейски разкази за социалистическото всекидневие. По примера на град Русе” с научен ръководител доц. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей – Русе. В основата на изследването на д-рДиляна Иванова са устни и визуални материали, събирани повече от десетилетие…
На представянето на книгата в СофияТекстът се фокусира върху неразработвани проблеми, каквито са темите за всекидневието и празниците по времето на социализма в този културен и духовен център, но в същото време и силно развит индустриален град.
Българският вариант на изследването е редактиран от филолозите Искра Тодорова и Цветелина Цветанова.
Изданието е втори том на серията от публикации на Американския научен център в София, отпечатано е с подкрепата на Фондация „Америка за България”. Книгата е на английски език, а преводът е дело на уредника от Русенския музей Искрен Великов. Редакцията на английски е направена от Ребека Сайфрийд, докторант по археология в Университета на Илинойс в Чикаго.
Събитието в София беше последвано и от специално  представяне пред русенската  общественост в миналия понеделник, 11 август, в Регионалния исторически музей, Русе.

Климент Величков
в.„България Сега”, Чикаго