Panasonic ще помага на Tesla да прави акумулатора Gigafactory

Литиево-йонните акумулаторни клетки, купени от Panasonic, ще бъдат ползвани за захранване на колите на Tesla Model S и Model X, както и на планираните по-достъпни модели, включително за седана Model 3, очакван през 2017 г.
Panasonic е сключила споразумение с Tesla Motors, за да помогне на стартиращия производител на електромобили да създаде фабриката Gigafactory, която се очаква да произвежда половин милион акумулатори за електромобили годишно.
През миналата година Panasonic разшири договора си от 2011 г. за снабдяване на Tesla с автомобилни литиево-йонни акумулаторни клетки. Panasonic увеличи доставките си до почти 2 милиона клетки през последните 4 г.
Литиево-йонните акумулаторни клетки, купени от Panasonic, ще бъдат ползвани за захранване на колите на Tesla Model S и Model X, както и на планираните по-достъпни модели, включително за седана Model 3, очакван през 2017 г. Електромобилът Model 3 ще струва половината от цената на Model S, чиято базова цена е $70 000.
Намаляването на цената на акумулаторите ще бъде критично за поевтиняване на цялата кола, заявиха от Tesla.
Tesla обяви, че планира да похарчи $2 млрд. за изграждането на фабрика с обща площ 930 хиляди квадратни метра, но оценява общата инвестиция заедно с машините и работниците да достигне $5 милиарда до 2020 г.
Терминът Gigafactory идва от единицата за електроенергия „гигават“, която представлява 1 милиарда вата електроенергия.
Основателят на Tesla Елон Мъск, който е и главен изпълнителен директор на компанията, каза, че Gigafactory ще произвежда 500 000 литиево-йонни акумулатора за електромобили годишно към 2020 г., което е равностойно 50 гигавата енергия от акумулаторните пакети.
Няколко щата са разглеждани като места за изграждането на Gigafactory, сред тях са Аризона, Калифорния, Невада, Ню Мексико и Тексас. Мъск каза по време на акционерната среща през юни, че компанията ще избере мястото до края на тази година.
Panasonic ще произвежда и доставя цилиндрични литиево-йонни клетки и ще инвестира в съответното оборудване, машини и други производствени инструменти на базата на споразумението с Tesla.
Tesla ще ползва клетките и други компоненти за сглобяване на акумулаторни модули и пакети. За да посрещне проектирано търсене на клетки, Tesla ще продължи да купува акумулаторни клетки, произведени от фабриките на Panasonic в Япония, добавиха от компаниите в съвместно изявление.
Клетъчната технология на Panasonic ще бъде съчетана с експертния опит на Tesla в областта на акумулаторите за електромобили. Tesla ще произвежда около 35 000 коли тази година. Всяка седмица компанията произвежда по 700 коли.

Tesla и бумът при акумулаторите
Tesla планира да ползва Gigafactory за създаването на акумулатори, които съхраняват енергията, генерирана от соларни панели, ползвани в домовете и фирмите. Мъск е председател на борда на компанията SolarCity, инсталираща соларни панели.
„Gigafactory представлява фундаментална промяна в начина, по който се произвеждат големи акумулатори. Фабриката не само ще осигури нужния капацитет за електромобилите Model 3, но и поставя основите за драстично намаляване на цената за съхранение на енергия за широк кръг приложения“, заяви главният технически директор ан Tesla Дж.Б. Страубъл.
 
Опитът на Tesla да „разруши“ автоиндустрията за трилиони долари, отваря печеливша възможност и за електроенергийната индустрия, според анализатора от Morgan Stanley Адам Джонас.
„Ако успее да стане лидер при комерсиализирането на акумулаторните пакети, инвеститорите може да погледнат по друг начин, каза още Джонас. – Ние отразяваме потенциала за сваляне на цената на акумулаторите чрез по-големи продажби, което ще удвои дела на Tesla на световния пазар на автомобили.“
Джонас предвижда още, че общите продажби на всички модели Tesla ще достигнат 1,1 милиона годишно през 2028 г.
Computerworld, САЩ
Computerworld.bg