Аладжа Манастир

Разположен сред  красива гориста местност на около 14км.от гр.Варна. Манастира възниква около 11-14 век,когато там започват да се заселват аскети-монаси. Има данни, че пещерите на Аладжа манастир са обитавани още по-рано през Византийската епоха. Намерени са керамични парчета и монети като доказателство за това. През годините на Втората българска държава манастира достига своят разцвет. Живота му затихва в началото на Османското владичество.
Цялостно археологическо проучване на манастира прави К.Шкорпил през 1889година.
В Аладжа манастир могат да се различат останките на 20-на помещения три църкви разположени на две нива във високата почти  40 метра варовикова скала. Те са свързани помежду си със стълбище изсечено в скалите. В дъното на всеки етаж са запазени изсечени два параклиса. На единият от тях има запазена стенна украса датираща от 14век.
На около 800метра западно от основната част от Аладжа манастир в основата на по-нисък скален бряг, се намира още една група помещения- наречено „Катакомбите”.Те са разположени на две нива долното от които е било жилищно, а горното е представлявало-Костница с изсечени в пода пет гробници. Там е открита керамика и монети от времето на Император Юстиниан I(527-565г).
През 1912г.Аладжа манастир е обявен за народна старина, а през 1957г-паметник на културата от национално значение. Названието „аладжа” е от Персийско-Турски произход и означава-„пъстър-шарен”.

Таня Георгиева
в.”България СЕГА”