Ню Йорк на протест срещу войната в Газа

Протест срещу убийствата в Ивицата Газа събра около 2500 нюйоркчани на “Таймс Скуер” в събота.
Те развяват палестински знамена и държат плакати с пропалестински и антивоенни лозунги. “Искаме убийствата на палестинци да спрат. Искаме те да живеят като хора”, каза пред репортери един от демонстрантите Ямал Рамзи.
Припомняме, че в преди три дни в най-големите градове във Франция се проведоха серия масови демонстрации в подкрепа на палестинците в Ивицата Газа. Най-мащабният протест бе в Париж и в него според различни оценки са участвали между 14 500 и 25 000 души. Организаторите бяха различни леви партии, синдикати, организации за защита на човешките права и пропалестински обединения. Френската полиция обаче забрани пропалестинска демонстрация в Париж, насрочена за петък.
Преди две седмици подобни демонстрации в Париж и предградие на столицата завършиха с ожесточени улични безредици, при които бяха задържани десетки участници. За да се избегнат нови инциденти миналата седмица френските власти взеха безпрецедентното решение напълно да забранят митингите в подкрепа на палестинската кауза, с което предизвикаха силно недоволство.
По-рано през седмицата организацията за правата на човека “Хюман Райтс Уоч” излезе с изявление, според което въздушните удари в Ивицата Газа несъмнено водят до жертви сред цивилното население, което е в противоречие с правилата за водене на война”.
По последни данни в конфликта са загинали повече от 850 палестинци.
Novinite.bg