Продажбите на нови еднофамилни жилища в САЩ са намалели с 8,1% през юни

Продажбите на нови еднофамилни жилища в САЩ са намалели с 8,1% през юни спрямо май до сезонно изгладените 406 хил. жилищни единици на годишна база, сочат данните на американското търговско министерство, цитирани от MarketWatch.
Това представлява тримесечно дъно на продажбите, допълва изданието. На годишна база спадът достига 11,5%.
Резултатите не оправдаха очакванията на икономистите, анкетирани от медията. Тяхната консенсусна прогноза беше за 475 хил. жилища на годишна основа.
Търговското министерство на САЩ ревизира надолу и данните за продажбите през май до 442 хил. от първоначално обявените 504 хил. нови еднофамилни жилища.
Въпреки влошените данни и опасенията за забавянето на възстановяването на жилищния пазар, някои икономисти виждат причини да са оптимисти. Засилването на пазара на труда може да доведе до ръст и на строителството, освен това данните за издадените нови разрешителни за строеж сочат, че може да се очаква по-силна строителна активност.
И все пак пазарът на нови еднофамилни жилища в САЩ остава изключително слаб. Пет години след края на рецесията продажбите са далеч от средногодишните над 770 хил. жилищни единици за последните 20 години. Пикът беше достигнат през 2005 г.
Тази година активността на жилищния пазар в САЩ като цяло се задържа от нарастващите лихви по ипотеките и цените на имотите. Меката зима също повлия на данните. Някои потенциални купувачи освен това се затрудняват да постигнат изискванията на кредиторите, които завишиха стандартите си заради кризата.
Самите строители също стесниха кръга на потенциалните купувачи. Повечето от тях решиха да се концентрират върху високия сегмент от пазара
Investor.bg