Изложба на паяци в Ню Йорк предизвика огромен интерес

Изложба на паяци в природонаучния музей в Ню Йорк предизвика огромен интерес сред посетителите. За някои хора паяците са зловещи, пълзящи и изпълващи със страх създания. За други обаче тези безгръбначни животни са удивителни насекоми и мнозина безстрашни любители на паяците дойдоха да видят изложбата в американския природонаучен музей в Ню Йорк.
Експозицията, в която бяха включени над 20 вида паяци, бе озаглавена „Живите паяци” и според организаторите само през първия ден от откриването ѝ е била посетена от десетки хора.
“Паяците са едни от най-неразбраните животни. Те всъщност не са страшни. Вярно е, че някои видове са отровни, но те хапят само когато се почувстват застрашени. Наистина паяците са космати, с много крака и понякога могат да се движат влудяващо бавно. Но те не са страшни. Просто са създадени така, за да оцеляват в природата”, обяснява зоологът Норман Платник.
Според зоолозите в момента има познати около 44 500 вида паяци. Поне още толкова не са били идентифицирани, твърдят учените. Паяците са естествени хищници. Според зоолозите техният апетит за насекоми е от решаващо значение за оцеляването на човека.
“Напоследък сана ясно, че човешкият поминък зависи от пчелите. Те опрашват растенията, което е важно за нас. Паяците също ни помагат. Те контролират популацията на насекомите, които атакуват нашите насаждения”, разказва още Платник.
Чрез изложбата учените се опитват да разсеят и друга заблуда за паяците – това, че те са насекоми. Всъщност паяците принадлежат към клас безгръбначни животни, към които се причисляват и скорпионите.