ГОСТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ В ЧИКАГО ПОЕТЪТ БОЙКО ЗЛАТЕВ

С полет от Торонто – Канада, в Чикаго пристигна българския поет Бойко Златев. Посещението му бе по покана на Съюза на българските писатели в САЩ и по света със седалище Чикаго. В тесен писателски кръг в Първи Български Културен Център,
Бойко Златев бе представен от председателя на съюза Георги Витанов Богат.
Бойко Златев е роден през1975г. Завършил е астрономия и статистика в СУ „Св.Климент Охридски”. Автор е на над 20 научни публикации по астрономия, статистика, история и философия, както и над стотина художествени произведения – стихове, разкази и публицистични материали публикувани в периодичния печат. Още с първата си стихосбирка „Азбука на светлината” 2004г., той е отличен с наградата на Българския ПЕН на ХХХIII национален преглед–конкурс  на дебютната литература „Южна пролет”- 2005. Носител е и на множество други награди от литературни конкурси. Основател и главен редактор е на  интернет списание „Палитра” – издание за изкуство, наука, философия и публицистика. За него доц. д-р Петко Недялков от СУ пише: ”С изключение на Кирил Кадийски, отдавна на българската поетическа сцена не се е появявал поет с толкова завършено архитектонично мислене, който да е в състояние да предава умонастроенията си във вид на цялостно завършени структури. В тази поезия много трудно нещо може да бъде иззето или добавено.” Г-н Витанов Богат заяви, че в търсенето на нови поетични форми, мнозина от съвременните млади пишещи  се оплитат в някакъв едва ли не, механичен сбор от думи, та четивата им навяват инвенции на нищо не говорещ машинен превод на гугъл, в позата на модерен стих. Поетичното творчество на Златев, макар и от по-младото поколение български поети е наситено със съвременно и модерно поетическо усещане за света и нещата от живота. Неговата поезия е дълбока и проникновена, като същевременно е лека за възприемане и запомняща се.
На срещата присъствуваха писатели, членове на СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ В САЩ И ПО СВЕТА и журналисти от българската преса в Чикаго.

Георги Витанов БОГАТ
Специално за  в.„България СЕГА”