Калифорния – магнит за престъпници

Калифорния е станала център на гигантска престъпност. Бандите често са по-добре въоръжени от местните власти. Особено край границата с Мексико процъфтяват търговията с оръжия и наркотици, прането на пари и контрабандата.
Калифорния е станала център на гигантска престъпност. Безбройните банди често са по-добре въоръжени от местните власти. Особено край границата с Мексико процъфтяват търговията с оръжия и наркотици, прането на пари и контрабандата.
На днешните престъпници вече не им се налага непременно да пресичат държавни граници. Извършителите на дигитални престъпления, като кражба на лични данни или идентичност, източването на банкови сметки, измами или пране на пари, могат спокойно да си седят на другия край на земното кълбо. Трите стълба на организираната престъпност – контрабандата, дигиталните престъпления и финансовите измами – са характерни за цяла Америка. Но географското положение и водещата ѝ роля в сферата на високите технологии превръщат американския щат Калифорния в кръстопът на трансграничната престъпност в региона, пише швейцарският “Нойе цюрихер цайтунг” /НЦЦ/.

Бизнес за милиарди
Извършителите на подобен род престъпления в никой случай не са дребни престъпници, а добре организирани международни банди – от изпечени хакери, действащи анонимно, до хладнокръвни убийци и наркотрафиканти. Със силната си икономика, добрата пътна инфраструктура и големия брой имигранти щатът Калифорния се е превърнал в магнит за престъпните банди. Властите предполагат, че само в Калифорния действат повече от 300 организирани групи, занимаващи се с трафик на дрога. През граничния пункт между Тихуана в Мексико и Сан Диего, САЩ, влизат 70% от консумираните в САЩ количества метамфетамини, кокаин и хероин. През 2013 година граничните власти са конфискували 6,2 тона дроги.
 
Трафикът на хора през границата с Тексас носи огромни печалби
Възходът на мексиканските картели в САЩ започна след като властите в Колумбия нанесоха значителни удари срещу престъпните организации от Меделин и Кали. За да разпространяват дрогата си в цялата страна водещи гангстерски групировки като “Mara Salvatrucha” или “18th Street Gang” изграждат гъста мрежа от десетки хиляди сътрудници в САЩ, Мексико и Централна Америка. Ако не са в състояние да изградят свои разклонения в САЩ, тогава мексиканските картели сключват съюзи с други престъпни организации на затворници или улични банди. Освен латиноамериканските организирани групи, в Калифорния са активни и банди от бившия Съветски съюз и Азия.
Местните власти предполагат, че само в Калифорния действат повече от 5 хиляди престъпни групи с над 180 000 членове. За да държат в подчинение членовете на организациите си, намиращите се в затвора техни босове използват модерни средства за комуникация – мобилна телефония и интернет. През 2011 година в калифорнийските затвори са били конфискувани 15000 мобилни телефона. Калифорния държи и първото място в САЩ по брой на затворниците със смъртни присъди, пише вестник “Рурнахрихтен”. От общо 3 088 осъдени, които през октомври 2013 са чакали изпълнението на смъртна присъда, 741 са били в калифорнийски затвори, научаваме от изданието.
Освен бизнеса с наркотици, процъфтява и търговията с уповайщи лекарства, продавани само със специална рецепта, както и трафикът на хора. За нелегалното им прехвърляне в САЩ се използват всички възможни пътища включително подземни тунели под границата, свръхлеки самолети или моторни лодки. Най-доходен е бизнесът с трафика на хора: от един прехвърлен в САЩ наемен работник, подлаган на принудителен труд, престъпниците печелят до 13 хиляди долара на година; а момичетата и жените, принуждавани към проституция, носят на сутеньорите си доходи от порядъка на 100 хиляди долара годишно.
Калифорния – оръжия, дигитална престъпност, пране на пари
 
За престъпността в интернет няма граници
За своите войни бандите се нуждаят от оръжие, което обикновено купуват в САЩ и прехвърлят в Мексико по същите канали, по които върви дрогата към Калифорния. Наскоро изследователски екип установи, че четвърт милион огнестрелни оръжия напускат годишно Калифорния на път за Мексико. От тях едва 15 на сто биват разкрити на границата. Картелите, престъпните синдикати и бандите връщат обратно в Мексико спечелените пари от своята дейност в САЩ. Според същото изследване в Калифорния се изпират между 30 и 40 милиарда долара годишно. Една част от средствата се прекарват през границата в брой по същия начин, по който се прехвърля и дрога в САЩ.
През април беше разбита една от действащите в Калифорния мексикански престъпни банди, припомня списание “Шпигел”. В хода на операцията под кодовото название “Проект юг” са били задържани повече от 600 предполагаеми членове на мексиканската престъпна организация “Суреньос”, на която се приписват огромен брой престъпления – от трафик на хора и търговия с наркотици до убийства. Сред задържаните има и 255 чужденци – латиноамериканци, азиатци, африканци и граждани на страни от Карибския басейн. “Суреньос” е действала в САЩ съвместно с други престъпни банди, използвайки мрежата им, за да пуснат пипала в цялата страна.
DW.DE