Компенсират служители на "Макдоналдс" в САЩ

В Ню Йорк собственикът на седем рабетещи по договор за франчайзинг закусвални с международната корпорация “Макдоналдс” (McDonald`s), Робърт Сиснерос, се съгласи да изплати почти 500 хил. долара компенсации на служителите си, които обвиниха компанията в нарушаване на техните права. Съобщениието е на прокуратурата на Ню Йорк, цитирано от ИТАР-ТАСС.
В съответствие с условията на извънсъдебното споразумение сумата ще бъде разделена между 1,6 хил. служители. Сиснерос обеща още и разследване на всички случаи на нарушение на трудовото законодателство в принадлежащите му закусвални “Макдоналдс”.
По-рано в три американски щата – Калифорния, Мичиган и Ню Йорк – бяха подадени едновременно седем иска против корпорацията. “Макдоналдс” бе обвинена в системно нарушение на правата на персонала, включително занижаване на работната заплата.
В исковете, подадени в щата Ню Йорк, беше включено и оплакването, че служителите не са получавали средства за изпиране на задължителните униформи, заради което заплатата им е била по-ниска от минимално допустимото по закон в САЩ (в момента 7,25 долара за час). Освен това част от персонала е трябвало да се труди извънредно без допълнително заплащане.
В САЩ има около 14 хил. ресторанта за бърза закуска “Макдоналдс”. Около 90% от тях работят по договор за франчайзинг. /БГНЕС /