1000 пъти по-бърза безжична връзка? Напълно реалистично!

pCell е иновационна безжична технология, която може да изпрати в историята ситуации, в която качеството на мобилната ви връзка пада драстично на определени места градовете или по време на събирания на големи групи хора като концерти, спортни събития или конференции.
Използването на pCell ще направи мобилната връзка толкова качествена, че за мнозина тя би се превърнала в много добра алтернатива домашния им широколентов интернет, пише „Бизнес инсайдър“.
Вероятно ще си помислите, че подобна революционна технология ще дойде от някой голям инфраструктурен гигант или телеком. Всъщност проектът е на малката стартъп компания Artemis Research, създадена едва преди три години в Пало Алто – родното място на друга иновативнен гигант – Google.
Неговите създатели обаче твърдят, че „ще преоткрият безжичния интернет“.Ако го направят, току виж постигнали славата и успеха на видните си съграждани Лари Пейдж и Сергей Брин.
Първите потребители, които ще получат достъп до pCell услугата, ще бъдат жителите на Сан Франциско. Там Artemis работят с все още неназован партньор, който ще демонстрира как pWaves може да бъде разположен на мащабна площ с много по-малко средства от традиционните клетъчни кули.
Ето как работи pCell:
Това устройство се нарича pWave. Мислете за него като за клетъчна кула, но с размерите на Wi-Fi рутер. Устройството изразходва много по-малко енергия от стандартната кула и може да се монтира буквално навсякъде.
 


Източник: Artemis
Долу на лявата схема  виждаме идеално разположени клетъчни кули. Те са на достатъчно разстояние една от друга, че да не си пречат, но достатъчно близко, че да не губите обхват между тях. В средата виждаме как изглежда този идеален модел в реалния свят. Покритието не е идеално навсякъде. В дясно пък е схема на покритието, което pCell ще осигурява.
 
Екипът на Artemis е създал своя pWaves така, че да се възползва от сблъскващите се радиовълни, вместо да ги избягва. Тъй като устройствата са достатъчно малки, че да да се поставят практически навсякъде, те могат да покрият целия град.
 
Софтуерът зад проекта комбинира радиовълните, пристигащи от околните pWaves, така че да ви предостави мощност, еквивалентна на тази на персонална клетъчна кула. Оттам идва и името на проекта – pCell (от personal cell – персонална клетка). Така вместо да споделяте една единична кула с останалите потребители около вас, вие ще имате усещането за максимален капацитет на ваше разположение.
 

Източник: Artemis
За да направят проекта привлекателен за всички потенциални партньори – в това число и Google и Apple, Artemis са създали pCell така, че да работи с всички съществуващи LTE устройства. Ще можете да работите по цял ден в област с pCell достъп и след това да се върнете към стандартната 4G връзка на места, на които клетките на системата още не са разположени.

Econ.bg