Легендарни китари ще бъдат разпродадени на търг в Ню Йорк

Култови китари ще бъдат пресложени на търг в Ню Йорк. Очаква се инструментите, които са били притежание на легенди като Мик Джагър и Ерик Клептън, да достигнат рекордни стойности. Търгът ще се състои в началото на следващия месец.
Над 250 редки китари ще бъдат представени на търг в Ню Йорк, който ще се проведат на 2 и 3 април.Организатор е аукционната къща “Джернсис”. Едно от специалните предложения е китарата от 1967 г. „Гибсън Кънтри Уестърн”, на която е свирил солистът на “Ролинг стоунс” Мик Джагър, когато е записвал песента „Primitive Cool” през 1987.  Друго попълнение в аукциона е друга известна китара – “Гибсън” от 1959 г., която е принадлежала на легендарния британски рок музикант Ерик Клептън.
От аукционната къща отбелязаха, че повечето инструменти са предложени от калифорнийския колекционер Хенк Рисън, който е изпълнителен директор на компанията  Media Rights Technologies, специализирана по защита на авторските права.
Най-старият инструмент от колекцията на Рисън е бил направен през 1840 г., а най-новият е изработеното през 2000-та година копие на китарата Martin ОМ- 45 Deluxe от 1930-та година.
„Китарата “О Ем Делукс” е мечта на всеки колекционер. От тази китара са изработени само 14 бройки”, споделя Алан Етингер.
Миналия декември аукционната къща “Кристис” предложи на търг в Ню Йорк електрическата китара на легендарния американски музикант Боб Дилън – кумирът на бунтуващата се младеж през 60-те години на миналия век.
На нея той е свирил по време на фестивала в Нюпорт през 1965 година. Инструментът бе продаден за 965 000 долара, което я превърна в най-скъпата китара, продавана някога на търг.
Tvevropa.com