В Ню Йорк тече трескава подготовка около годишното изложение на орхидеи

В Ню Йорк тече трескава подготовка около откриването на годишното изложение на орхидеи. Събитието стартира в събота и се очаква за 12-а поредна година да превърне Ботаническата градина в Бронкс в цветна феерия. Форумът ще представи над 3000 вида орхидеи, сред които редки диворастящи екземпляри.
Ботаническата градина е дом на много от тях, а други са специално подбирани и изпратени за изложението от целия свят. Най-често срещани са видовете от Южна Америка и Югоизточна Азия. Най-голямото естествено разнообразие се среща в тропическите гори на планетата, които все по-често обаче са изсичани, а местата застроявани, което обрича орхидеите на изчезване.
По думите на организаторите на изложението най-голям интерес предизвикват тези, които цъфтят по време на форума.
“Аз и моите служители всъщност имаме не лесната задача да координираме разцвета на всички растения по време на самата изложба. Трябва да ги поливаме и торим в точно определено време, за да сме сигурни, че ще бъдат в разцвета си, за радост на посетителите. Занимавам се от много години с отглеждането и проучването на орхидеи, така че мога да предвидя разцвета на почти всеки вид, като има специални техники, с които той може да се ускори или забави”, казва Марк Хачадориан – куратор на изложението.
Орхидеята е едно от най-големите семейства цъфтящи растения в изобилие от над 30 хиляди естествено срещащи се видове и над 150 000 хибрида. Форумът ежегодно предизвиква голям зрителски интерес.
“Надяваме се, че посетителите ще се насладят не само на красотата и величието на цветята, но ще осъзнаят колко е важно те да бъдат опазвани и съхранени в природата”, каза Карън Даубман – вицепрезидент на Ботаническата градина в Ню Йорк.
Цветната изложба в Ботаническата градина в Ню Йорк ще продължи до 21 април.
Tvevropa.com