Трети март 2014 г. в Ню Йорк (Video)

На първи март българската общност в Ню Йорк отново отбеляза националния празник на България с голям концерт с участието на 200 изпълнители от девет български организации пред близо 800 зрители. И този път на сцената излязоха Българско училище „Хр. Ботев”, представено от вокална група „Българче” и танцов ансамбъл „Горана Джуниър” с три възрастови групи, Български детски хор и училище „Гергана” с детския си хор и танцовото си  студио, Млади Български Гласове Ню Йорк с детския си хор и проекта си „101 Каба Гайди Ню Йорк”, Даниела Атанасова (Дани от дует „Мания”), Български женски фолклорен хор „Ясна”, Български фолклорен танцов ансамбъл „Босилек”, танцов ансамбъл „Горана” и фолклорен ансамбъл „Българка”, а танцов ансамбъл „Весело хоро” дебютира пред нюйоркска публика.
Концертът бе организиран по идея на Генералното консулство, което покани участниците  и нае залата, а организацията бе поета доброволно от самите участници –  координация, програма, музикално оформление, репетиции, програмна брошура на български и английски. За тези близо два месеца денонощна работа сме благодарни на хореографа Елисавета Йорданова, артистичен координатор, която работеше бързо и  изключително организирано за спазване на кратките ни срокове, а също на ръководствата на училище “Христо Ботев” и хор и училище “Гергана”, които изпълниха в срок всички поети организационни и други ангажименти. Украсата беше дело на Млади Български Гласове Ню Йорк.
Времето за концерта този път бе ограничено до два часа и на първото си заседание през януари инициативният комитет реши единодушно, че няма удобен формат, който да съвмести празника на училищата, детските формации и фолклорните ансамбли пред публика с много малки деца, с изпълнения и на класическа музика, джаз, театър и др. За всеобщо съжаление се оказа невъзможно на един концерт да се покаже всичко, което предлага българската културна общност в града. Достигната е степен, при която празненствата трябва в бъдеще да са повече и по-профилирани.
Гост на празника беше посланичката на България в САЩ Елена Поптодорова. Генералният консул в Ню Йорк Милен Люцканов, домакин на тържеството заедно с консул Любомир Грънчаров, приветства събралото се множество. Г-жа Поптодорова честити Деня на Освобождението и прочете поздравителен адрес от държавния секретар Джон Кери до българската общност в САЩ. Водещата концерта, актрисата Джина ДиДонато, прочете откъс от Вазовото “Де е България” в оригинал и превод на английски.
По мнение на много зрители организацията тази година от българска страна бе отлична, а някои от изпълненията – наистина професионални. Ентусиазмът на публиката бе наша обща награда. Изпълненията на децата от вокална група “Българче”, хор “Гергана” и “Млади български гласове” просълзи доста от присъстващите зрители. Малките, щастливо усмихнати танцьори от “Горана Джуниър”, в три възрастови групи, възхитиха с професионализъм и детски ентусиазъм хората в залата. Те са явно новата смяна на групи като “Горана”, “Босилек”, “Българика”. Сред танцуващите имаше и съвсем нов състав, танцов ансамбъл “Весело хоро” от Атлантик сити, които бяха пристигнали специално, за да танцуват в Манхатън на националния ни празник. С голямо удоволствие чухме и изпълнението на български женски фолклорен хор “Ясна” с ръководител Влада Томова.
При наличието на толкова много деца на сцената не мина и без весели моменти: малките гимнастици от “Гергана” (на възраст 4 до 6 г.) бяха сварени неподготвени на сцената,  когато музиката засвири по-рано от нужното, а ръководителката им кака Боряна не бе стигнала мястото, отдето да ги ръководи. Въпреки това, те заиграха щастливи, често без голяма координация, но затова пък завършиха като истински малки гимнастици с показване на шпагат и мост и предизвикаха с това бурните аплодисменти на развеселените зрители. Изпълнението им завърши с персонално прибиране на малката Софи (4 г.) от сцената – явно не искаше да си тръгне от това светло и весело място.
Още за участниците:
Български фолклорен танцов ансамбъл „Босилек” – основан през 1979 г., е може би единственият изцяло женски състав за български народни танци в Северна Америка, като за 35 години повече от 80 жени от различни националности са били част от него. Всички хореографии на „Босилек” са базирани на традиционни мелодии и са аранжирани специално за състава. „Босилек” е гостувал на фестивали в североизточните Съединени щати, представял е свои постановки в библиотеки и училища, както и в Alice Tully Hall в  Lincoln Center, Ню Йорк, и в градината на Белия дом във Вашингтон. Заради приноса си за културното разнообразие в САЩ, през 2013 „Босилек” записа свой концерт за Архивите на Библиотеката на Конгреса. Разноетничните членове на ансамбъла са обединени от една мисия – да покаже красотата и богатството на българските фолклорни танци, музика, носии и традиции на американската публика.
Танцов ансамбъл „Весело хоро” е нова формация, създадена преди година и половина със седалище в Атлантик Сити. Участието ми в концерта посветен на националния празник на България 3 март е чест за тях.
Танцов ансамбъл „Горана” е създаден от Елисавета Йорданова. Творческият й път започва с българските народни танци. Елисавета е стипендиант на „Фулбрайт” с  магистърски степени по танцово изкуство и театър. Основател на Elea Gorana Dance Collective (2004), тя работи както с изпълнители на съвременен танц (Elea Dance), така и на български народни (Gorana Dance).  Танцов Ансамбъл “Горана” вече 10 години представя български народни танци, характеризиращи се с разнообразие, богатство на движенията с бързи промени на танцовите стъпки, оживена енергия и сложно темпо, неравни и вълнуващи ритми. Вдъхновена от родината България – земя на древна култура, ритуали и митове, Елисавета възражда красотата и силата на обикновените хора, на мъжете и жените от село, чиито истории умело се вплитат в танцов гоблен. Elea Gorana Dance Collective  представя изкуството си на множество сцени, събития и фестивали.  Елисавета провежда също танцови резиденции, творчески работилници и майсторски класове по танци и хореография за разнообразни групи от хора.
Българско училище „Христо Ботев” е създадено през 2005 г. Развива се успешно с подкрепата на Министерството на образованието и науката на България (МОН), на Американската фондация за България в Ню Йорк, Фондация “Тианадера” и родителски дарения. Училището предлага обучение по български език и литература по одобрени от МОН учебни програми, както и по история на България, човек и общество, и роден край. Успешно завършилите ученици получават удостоверения за звършен съответен клас по български език и литература (история, роден край), които се признават в България.  През 2013–2014 г. училището обучава над 100 деца във всички класове от предучилищна група до 11-ти клас. Всички преподаватели са одобрени от МОН и имат професионална квалификация на преподаватели. Към училището се предлагат също курс по български език за възрастни – англоговорящи; театрално студио и работилница по изобразително изкуство. Извън учебните си задължения, децата влагат своите таланти и в проекти, в инициативи и конкурси, предназначени за деца от българските общности в чужбина и три години подред представители на училището са сред наградените участници.
Eдна от инициативите на училището е вокална група “Българче” дообогатява   обучение по български език и литература чрез песни.  Във вокална група “Българче” участват деца от 1-4 клас с преподавател Стеляна Алексиева.
Танцов Ансамбъл „Горана Джуниър”  към училище „Христо Ботев” се ражда в 2010 г., като част от програмата на у-ще „Христо Ботев”.  Негов основател е Елисавета Йорданова, която започва образователна програма по български народни танци и етнография. В  ансамбъла участват деца на възраст от 5 до 18 години. Асистент е Галина Сахарова, която също като Елисавета има изпълнителски и преподавателски опит от България. Галина е танцувала в ансамбъл “Гусларче” – Горна Оряховица. Днес, програмата на „ Горана Джуниър”, в която вече има над 70 деца, служи като пазител на българското наследство и култура сред най-младата част от българската общност. Целта е да се разпространяват красотата на българските народни танци, традиционни ритми и ритуали и уникални костюми сред нашата общност в САЩ.  Децата имат вече множество изяви като годишни участия в концерт по случай националния празник на България 3 март; представяне на България в инициатива по случай Деня на детето с цел свързване деца от различни култури и нации (Pace University, NY, 2012); участие в Български фолклорен танцов фестивал;  в годишния Нюйоркски танцов парад, като представя българската общност, заедно с 6000 други танцьори.
Ето част от изпълненията на децата от „Горана Джуниър” на този концерт:


Български детски хор и училище „Гергана”  ( www.gergananyc.com ) е най-старото българско училище в Ню Йорк и първият български детски хор в Ню Йорк и извън България, с 68 концерта в биографията си, включително в Карнеги хол, Симфони спейс (на Бродуей), централата на ООН, както и с участието на специални гости като композитора Хайгашод Агасян. Училището е лицензирано от МОН да издава на завършилите ученици удостоверения за съответния клас. „Гергана” обучава над 70 деца в различните си програми: класове от подготвителен до осми, детска градина (2 до 5 г.), подготвителни групи за деца с ограничено владеене на български, професионално ръководени детски хор, театрално студио и студио по гимнастика и съвременен танц. „Гергана” е новатор с тези програми, както и с адаптацията си за детски хор на български на мюзикъла The Sound of Musiс в 2013 г., и с издадената през 2013 г. „Песнопойка „Гергана” с 39 златни български песни с ноти и собствени преводи на английски. Песнопойката е съвместен проект с Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и се разпространява безплатно сред българските училища в чужбина, където се радва на голяма популярност. Двуезичието е основна насока на работата на „Гергана“: много от децата са от смесени бракове и почти всички са родени в Америка. Атмосферата е семейна и творческа, близка до елитно манхатънско частно училище, в което децата идват с радост. За родителите през учебно време има смесен хор за възрастни и модна работилница. Учителите са висококвалифицирани: сред тях има доктори на науките, университетски преподаватели, световноизвестна оперна певица, професионални музиканти, известна актриса, български колумнист… В 2013 г. ръководителката на училището получи почетното отличие „Неофит Рилски” на министъра на образованието. Обучението е безплатно благодарение подкрепата на МОН, Американската фондация за България, ДАБЧ и частни дарители; приемат се и символични доброволни дарения от родителите. На 15 юни т.г. „Гергана” празнува тържествено десетгодишнината си, на която кани бившите си възпитаници в новата вокална група Gergana Alumni.

Ето две от изпълненията на децата на концерта – «Децата на кълвача» и премиера на песента им «Гергана», химн на организацията писан и композиран за децата на хор и училище  «Гергана»:


Танцово студио „Гергана” е създадено в 2013 г. от Боряна Йорданова, бивша национална състезателка и носителка на Световната купа по художествена гимнастика, и това бе дебютът на малките пред външна публика. Заниманията с художествена гимнастика (гимнастика за момчетата) и съвременен танц в игрова обстановка коригира представата, че българските деца зад граница играят само български народни танци. Художествената гимнастика е област, с които България заслужено се гордее.
Дани (от дует „Мания”), Даниела Атанасова, е популярна българска естрадна певица. Завършва поп и джаз пеене в Националната Музикална Академия “Панчо Владигеров” в класа на проф. Стефка Оникян. Учи саксофон при проф. Влаьо Влаев .През 1999 Дани и сестра й Юлия записват своя първи албум “Не е истина”, издаден от Полисаунд. Албумът включва големите хитове “Светът е за двама”, “Песента на щурците”, “Не е истина. Албумът е един от най-продаваните в България. Вторият албум на дует “Мания” става Златен хит на Планета ТВ през 2003 година. Следва участие в Евровизия, което им донася огромна популярност в Европа. Дует Мания участва в множество музикални събития и концерти заедно с най-известните български изпълнители – Лили Иванова, Васил Найденов, Силвия Кацарова, Васил Петров, Маргарита Хранова, Йорданка Христова, Петя Буюклиева, Тоника СВ, Илия Ангелов, Камелия Тодорова и БТР.
Млади Български Гласове Ню Йорк са създадени през 2012. Техен диригент в момента е Даниела Атанасова, а корепетитор Ивайло Атанасов.
Български женски фолклорен хор “Ясна” има две нива – професионално и любителско, и обединява членове от българската общност и други любители на българската народна песен в Ню Йорк. Репертоарът на ансамбъла включва както автентичен фолклор, така и изпълнения в стила на хора “Мистерията на българските гласове”, любими мелодии, емблематични български песни и редки находки по спомени от бабите ни. Ансамбълът има възможност за разнообразни изяви, както в българската, така и в по-широката общност на Ню Йорк. Последните му изяви бяха при откриването на реконстуирания Queens Museum през ноември 2013 г. и на престижния нюйоркски фестивал за балканска музика Golden Fest през януари 2014 г., където представянето бе прието с овации.
Нели Хаджийска, ръководител на училище „Гергана” към Български детски хор и училище „Гергана”, Ню Йорк
Снимките и видеоматериалите са любезно предоставени от всички гореспоменати организации, а също от родителите Ива Събчева и Александра Бонев

Материалът е подготвен от Нели Хаджийска,
ръководител на училище „Гергана” към
Български детски хор и училище „Гергана”,
Ню Йорк.
в.”България СЕГА”