Какво печелим чрез новия закон за Здравеопазването?

Едва ли има закон, който да изчерпи всички житейски ситуации с решенията които предлага, но затова е практиката. Сега постъпват много въпроси, които все още не са виждали решението си на живо, но новия закон за здравеопазването смея да твърдя отговаря напълно задоволително на тях. Приложението му няма да бъде трудно от тази гледна точка. За нас е важно да имаме добра информация за да вземем правилните и успешни решения.

К.Т. Здравната ми застраховка си покачва цената с повече от два пъти след Нова година?
Въпрос: Съпругата ми и аз очакваме нашето първо дете през март. Не бях в състояние да получа всички отговори чрез борсата. Кой друг може да ми каже какво от здравноосигурителна гледна точка мога да направя?
Отговор: От 1-ви януари всички полици ще покриват  майчинство и то няма да се счита за проблем при закупуване на покритие. Това означава, че съпругата ви и вие ще бъдете покрити за възникнали здравни проблеми, а тя за бременността и раждането. Просто трябва да си закупите застраховка от 1-ви януари и да заплатите каквото е необходимо. Субсидиите ще се прилагат, ако се класирате за тях базирано на доходите ви (на двамата като семейство). След раждането на детето, вие трябва да уведомите застрахователя за настъпилата промяна във вашето семейство. От двама, вие вече ще сте трима. Прочетете повече на www.kff.org и прегледайте субсидията за която се квалифицирате. Всички субсидирани планове са с най-високо ниво Силвър.

Б.В. Чий доход трябва да обявя когато кандидатствам за субсидия?
Въпрос: Аз съм на 27, така че не мога да бъда включена в план за здравно осигуряване на родителя ми. Аз живея с майка ми и леля ми, но аз се обърквам, когато те (администрацията) ме питат за доходите на домакинството. Трябва ли да се включват доходите ма майка ми и леля ми, или само моят? При подаване на данъци аз съм независима. Никой друг не е включен в моята декларация нито пък аз съм включена в нечия. В тази ситуация трябва ли да смятам домакинството в което живея (нас трите) или да считам че съм сама? Благодаря предварително за всички съвети които можете да предложите!
Отговор: Законодателят е дефинирал определението домакинство за хора които пред  Данъчната система са обвързани: подават данъчна декларация заедно на база семейно положение, или включват хора, най-вече деца, като зависими членове.
Ако вие подавате данъчната си декларация независимо от хората с които съжителствате, то така и трябва да закупите здравната си застраховка: евентуалната субсидия ще бъде базирана на вашият личен данъчно деклариран доход.

Т.Б. Имам няколко въпроса за Obama care. Случаят е следния:
Омъжена съм, съпругът ми е тук над 10 години и има застраховка. Аз съм тук от септември и чакам зелената карта, все още се водя на виза. Бременна съм 9-ти месец, бебето трябва да се роди на 5-ти януари 2014.
Имам договор за плащане кеш с болницата за $2000, ако всичко е нормално.
Звънях на covered CA, за да си направя застраховка, т.е. цялото семейство, но по телефона така и не ми казаха дали ще покрие раждането, дори и ако сме на голд план (предпочитаме него с оглед на бебето) или платинум.
Въпрос: Интересува ме колко ще ми струва раждането ако съм с Obama care? Имам ли право като съпруга на човек със зелена карта на тази застраховка?
Отговор: Закона разглежда статута на всеки поотделно и статута на съпругът ви няма да повлияе към момента. Задвижваща промяна ще настъпи когато си получите вашата зелена карта.

Въпрос: Дохода в момента ни е около $60000, което за 3-ма е ОК, но бебето още не е факт, как да се класираме за субсидията?
Отговор: Да, важното е да сте в легален статут, но друг въпрос е дали вие лично ще ползвате субсидията, така както ще я ползват съпругът и децата ви родени тука. Субсидията е за американски граждани и такива с постоянно пребиваване .

Въпрос: Ако аз нямам право на застраховката, може ли детето да бъде вписано на тази на бащата?
Отговор: Да, ако е лична. Ако е чрез работодател, следвате правилата там (тук има подробности които могат генерално да повлияят на възможностите ви за застраховка като семейство).

Въпрос: Кога е крайният срок, ако искам да влезне в сила от 1-ви януари?
Отговор: 23 декември

Въпрос: Ако сега направим без субсидия, след като се роди бебето може ли да променим нещата?
Отговор: Да, също и ако вашата зелена карта излезе и статута ви се промени. Има фактори които разрешават промени и те са вписани в закона. Два от тях са раждането на дете и промяната на статут. Вие при всички случаи трябва да изчакате зелената си карта за да ползвате субсидия.

Въпрос: Ако спрем да плащаме застраховката тя прекратява ли се автоматично или има неустойки?
Отговор: Прекратява се. Неустойките ще платите следващият път когато закупувате или когато подавате данъчна декларация (ако сте от групата на задължените да имат застраховка граждани и временни граждани с някои малки изключения цитирани в закона). Първоначалните глоби са ниски, но с всяка изминала година са все по-големи. Самата вие към момента не сте в групата на задължените да закупят здравна застраховка.

Т.: забелязвам че ти приемаш застраховката като нещо което трябва заедно, семейно да закупите и това е разбираемо. В случая обаче ти и съпругът ти имате различни възможности за застраховка и ти си тази която не е предпазена и има по-ограничени опции. Какви са тези опции:

Да кандидатствате за Regular Health insurance със BCBS или Humana, или друга компания-от 1-ви януари;
Да кандидатствате по програмата Kid Care/CHIP или каквато имате във вашият щат;
Да кандидатствате за Международна медицинска застраховка. Тя няма да покрие раждането, но трябва да покрие евентуалните усложнения;
Да кандидатствате за временна медицинска застраховка, която няма да покрие раждането, но ще покрие вас.
Когато казвам да кандидатстваш, имам в предвид да кандидатстваш за всички тези варианти едновременно и веднага. Целта е да се изчерпат възможностите които имате и да получиш документирани откази и мотивации за тях. Понеже едва ли някой може да ви даде категоричен отговор какво е най-добре и как точно ще се случи, вие трябва да сте активната страна и да търсите оптималното решение на проблема. Действията ви ще са добра аргументация (че сте направили всичко възможно да имате застраховка) при отказ от ваша страна да заплатите несъобразена с доходите ви медицинска сметка и да създадете условия тя да бъде отменена.

Т.Б. Много благодаря за съветите. За момента мисля, че ще оставим нещата както са- кеш контракт с болницата. Международните застраховки каквато имам, не покриват риск бременност, раждане, и каквито и да било усложнения свързани с това състояние. Вече имам горчив опит с тях.
Остава да си изчакам картата и тогава ще взема нормална застраховка. Поне тук сме лесни Мексико е на 15 мин., а там е евтино. Още веднъж много благодаря.

Анна Русева
в.”България СЕГА”