Коледен концерт на Български детски хор и училище "Гергана" (Video)

В неделя българската общност в Ню Йорк се наслади на коледния концерт на Български детски хор и училище “Гергана” в катедралата църква “Св. св. Кирил и Методий”. След сребърните звънчета на малките хористи с диригент Красимира Иванчева и корепетитор Магдалена Душкина извиси глас с песента “Бяла Коледа” на Ървинг Берлин и вокалната педагожка на децата, оперната дива Стефка Евстатиева.
Празникът продължи в Унгарския дом в града с посрещане на Дядо Коледа, който, преди да раздаде подаръците, се порадва на декламация на български стихове от малките ученици, подготвено от учителката им по български Нели Хаджийска, училищна ръководителка, и от ръководителката на театралното студио Джина ДиДонато. Пълно с коледно настроение беше изпълнението на децата от танцовото студио под ръководството на художествената гимнастичка Боряна Йорданова. В “коледната семейна спявка” (sing along) около пианото учители и родители изпяха заедно с по-големите деца няколко любими на американците коледни песни, редувайки английския текст с български по преводите на учителя Валентин Хаджийски. Изрази се мнение, че общото пеене трябва да стане традиция на “Гергана”, и не само по Коледа.

Над смълчаните полета:

 

Моите любими неща:

Коледен танц 2013 на Хор и Училище Гергана:


До късно привечер в голямата зала лудуваше детска дискотека, а в относителното спокойствие на “кулоарите” родителите споделяха задоволството си от празника, от напредъка на децата и от стила на работа на училището, което все повече се налага като притегателен център за семействата с деца от професионалната българска общност от Ню Йорк и региона. “Гергана”, която догодина чества десетгодишнината от създаването си, беше наградена през май т.г. с почетното отличие на министъра на образованието и науката на България “Неофит Рилски”.
През новата година на малките артисти предстоят няколко сериозни концерта. В третото представление пред българска и американска публика на мюзикъла “Как без музика”, адаптация на български език за детски хор на култовия “The Sound of Мusic” са включени нови елементи – танци и солово пеене, а на  тържествения концерт по случай десетгодишния юбилей през юни на сцената заедно със сегашните деца на възраст от 4 до 15 години ще излязат и някогашните хористи, както и предишни учители.

За повече информация за Български детски хор и училище “Гергана”:

www.gergananyc.com

 

Николай Николов
Ню Йорк

Снимки: Ива Събчева и Александра Бонев
Видео: Ива Събчева
в.”България СЕГА”