55 години Езикова гимназия „Иван Вазов” в Пловдив

Има празници, оставящи светла диря в историята на дадена образователна институция. Има дни, които се пазят дълго в спомените на ученици, учители, родители… Има събития, обогатяващи духовното пространство на обществеността.
През 2013 г. тържествено бе отбелязан 55-годишният юбилей от създаването на Езикова гимназия (ЕГ) „Иван Вазов” в Пловдив. Училищният юбилей е повод да разговаряме с г-жа Мариана Димитрова, директор на ЕГ „Иван Вазов” в Пловдив, както и с г-жа Силвия Паскалева, преподавател в училището. Те ще ни запознаят с дейността на гимназията и интересните събития, състояли се през юбилейната за училището година.

Г-жо Димитрова, на 02.11.2013 г. Езикова гимназия „Иван Вазов” в Пловдив официално отбеляза своя 55-годишен юбилей. Кои бяха инициативите във връзка с празника, как премина той и какъв е отзвукът от него?
В юбилейната година множество инициативи допринесоха за празничното настроение на ученици и учители. Още в края на предходната учебна година наши ученици доказаха своя талант като спечелиха призови места на Международния франкофонски фестивал „Златен ключ” 2013 г. Николай Николов от 11е клас бе награден със „Златна гривна”, а Йоан Баков от 10 клас бе отличен със Специалната награда да представя България на Международния фестивал на франкофонската песен в Амстердам.
Новата учебна година, освен с подготовката на юбилейния концерт, бе ознаменувана с разнообразни по своя характер мероприятия.
В спортната седмица (21.10.-24.10. 2013 г.) се проведоха множество състезания. На юбилейния баскетболен мач между юношите от ЕГ „Иван Вазов” и СОУ „П. К.  Яворов” в Пловдив нашите момчета доказаха с победа заслужената си спортна слава, а в подобен двубой девойките ни отстъпиха на ОМГ„Академик Кирил Попов”-Пловдив. В надпреварата по шахмат и тенис на маса, състоял се с учениците от ЕГ „Пловдив”,  нашите ученици спечелиха безапелационно.
В месеца на чуждите езици, на 11 октомври (Деня на откриването на Америка), бе проведен пищен Празник на испанския език, в който фиестата от таланти поднесе незабравимо песенно и кулинарно шоу. Освен танци имаше възпроизвеждане на филми и емблематични герои като Пабло Ескобар, Рафаел Надал, Лаура Чинчила, Омар Торихос. Собствен филм, издържан в духа на гангстерските латинофилми, представиха учениците от 12б клас.  Гастрономични шедьоври на латинокухнята, представени от испанските паралелки, бяха подобаващо уважени от всички.
Цветя пред паметника на патрона на училището – Иван ВазовУчениците от италианските паралелки предпочетоха друг „творчески акцент”.  На 18 октомври те проведоха Открит урок за желаещи учители и ученици, в който дадоха възможност за получаване на базови лингвистични умения по италиански език. Атрактивният начин на представяне на информация и ентусиазмът на участниците допринесоха за това „обучителният процес” да се превърне в събитие на споделени емоции и много смях.
Празникът на будителите бе избран, за да може на този ден, 1-ви ноември, пловдивската общественост да получи анонс за юбилея на гимназията. В продължение на час и половина, на открита сцена в центъра на Пловдив, талантите на Езикова гимназия „Иван Вазов” пяха на цялата палитра езици (френски, италиански, английски, немски, руски, испански), изучавани в училището. Прекрасният есенен ден и споделената еуфория завладяха всички с изключително настроение. За пореден път учениците показаха, че училището е не само територия на знанието, но и място, където получаваш усещане за емоционална принадлежност. Завършек на вечерта бе празничното шествие, при което, начело със знамето на гимназията, обградени от тридесет факлоносци, ученици – бивши и настоящи, учители – бивши и настоящи преминаха в тържествена колона по Главната улица на Пловдив. Шествието достигна паметника на патрона на училището – Иван Вазов, където бе прочетено кратко слово от г-жа Кукунова, преподавател по история. Бе поднесен венец пред скулптурата на човека, превърнал се в емблема на българщината.
Безспорната кулминация бе последвалият юбилеен концерт.  Датата 2 ноември 2013 г. се превърна в събитие за цялата пловдивска общественост. Доказателство за това бе фактът, че палата №3 на Пловдивския панаир бе тясна да побере повече от три хиляди души, дошли да уважат празника на Езикова гимназия „Иван Вазов”. Гостите, между които имаше консули, политици, творци, комисари, общественици, както и много бивши и настоящи преподаватели и ученици, се насладиха на специалната програма по повод събитието.
Празникът бе открит със слово на г-жа Димитрова, директор на училището, в което се акцентира на привилегията и отговорността да бъдеш част от образователната институция „Иван Вазов”. Специалният поздравителен адрес от проф. д-р Анелия Клисарова–министър на образованието и науката, бе прочетен от г-жа Антоанета Пакова–началник на Регионалния инспекторат по образованието– гр.Пловдив. Съпричастни с празника – с изпратените от тях поздравителни адреси, бяха кметът на гр. Пловдив – инж. Иван Тотев, както и много представители на образователни и обществени институции.
Последвалата празнична програма, структурирана под надслов „Споменът”, открои талантите на Езикова гимназия „Иван Вазов”. Вокалната група, под ръководството на г-жа Лилия Караиванова, изпълненията на Йоан Баков, Мария Финджикова, Александър Колев, Николай Николов, на фолклорен танцов състав, под ръководството на г-жа Виктория Лафчиева – всички те показаха, че нашето училище има заслужена слава на място, където се поощрява творческата изява на учениците. Бурните аплодисменти бяха свидетелство за оценения артистизъм и талант. Последвалият спектакъл „Споменът” на трупата на г-жа Нешка Робева беше кулминацията на празничното настроение и остави незабравими спомени у всички присъстващи.
На последвалия коктейл се събраха няколко поколения учители, служители, ученици. Възклицанията и развълнуваните реплики показаха, че не само Езикова гимназия „Иван Вазов” не забравя личностите, дали своя принос за изграждането й, но и самата институция оставя незабравими спомени у хората, имали честта да работят или учат в нея. Така юбилеят се превърна в поредното доказателство за стойността на духовните усилия и бе подкрепено с думите на директора на училището: „И ние всички казваме: „Не ще загине вазовският дух”, докато я има нашата любима Езикова гимназия „Иван Вазов”. Много ми се иска да е все така. Училището е сътворено с много обич, устояло е на превратностите на времето, то ще пребъде през годините! Да си пожелаем дълголетие и всички заедно да бъдем отново на училищното столетие!

Всички ученици от Езиковата гимназия в Пловдив знаят думите на Вазов, който е и патрон на тяхното училище: „И ний сме дали нещо на света…”. Г-жо Димитрова, какво е дала на света Езиковата гимназия в Пловдив?
С гордост искам да отбележа, че Езикова гимназия „Иван Вазов”,  за времето на своето съществуване, е дала високо образование на 50 випуска, които днес са част от духовния елит на нашето общество. Това са юристи, лекари, учители, инженери, икономисти, артисти – хора, които с труда си допринасят за развитието на България и обогатяват нашата духовна култура. Днес гимназията е утвърдена образователна институция, която дава задълбочена подготовка не само по езиците, но и  общообразователната подготовка. Ние сме център за подготовка и провеждане на немска езикова диплома (нем. Deutsches Sprachdiplom, DSD), на Кеймбридж сертификат, на руска езикова диплома от Институт „Пушкин”.

Г-жо Димитрова, какъв е към настоящия момент броят на учениците и учителите в училището? С годините увеличава ли се или намалява броят на учениците в гимназията?
С годините гимназията се развива много успешно! Преди 20 години, когато станах директор, имахме 24 паралелки. Сега паралелките са 44. Успяхме не са само да се съхраним като образователна институция, но и да продължим да се утвърждаваме и развиваме. В годините на демографска криза много училища в България трябваше да намалят паралелките, защото нямат достатъчно прием.  Ние увеличаваме паралелките и назначаваме нови преподаватели. При това се наложи да открием още една италианска паралелка, защото има голям интерес към италианския език. В момента в гимназията учат 1200 ученици и работят 105 учители и служители.

Юбилейно тържество, 2 ноември 2013 г. ПловдивСъгласно Акта за създаване на гимназия „Иван Вазов” училището е специализирано в чуждоезиков профил. Г-жо Димитрова, кои са профилите и какво е специфичното за тях? 
Още от създаването си гимназията е с чуждоезиков профил, с утвърден билингвистичен модел. Най-напред се е учил руски език като първи, а вторият – английски, немски или френски се е изучавал по 6 часа седмично на много високо ниво. От 1990 г. английски, немски, френски се изучават като първи език с 25 часа седмичен хорариум. От тази година е въведено и изучаването на испански език, а от 1995 г. – и на италиански. Руски език се изучава от всички ученици като втори език.

Г-жо Паскалева, бихте ли посочили предметите, по които преподавате? Вашите ученици имат ли любими теми за домашни работи и кои са те?
Аз преподавам само немски език. Модерните ученици не обичат да пишат домашни, но пък и задачите, които се поставят за самостоятелна работа вкъщи в степените 10, 11, 12 клас, не са упражнения от някой учебник, а много по-сериозни, например свързани с различни проучвания по определени теми. Посещението на библиотека не е отживелица. Живи контакти за получаване на информация в различни институции е нещо, което е ново за нашите ученици, кара ги да се чувстват неуверени, но пък те се справят чудесно, укрепва самочувствието им. Тази самоувереност и опитът, който придобиват, са добра предпоставка за бъдещи успехи не само в училище.

Тържествено връчване на Немска езикова диплома на ученици, с първата немска преподавателка в училището – г-жа Кармен ШмидтВ гимназия „Иван Вазов” руският език е втори задължителен в училището. Г-жо Паскалева, кои са другите задължителни езици?
След успешно завършен седми клас и отлично положени приемни изпити по български и математика учениците могат да избират между испански, английски, италиански, френски и немски език. Кой език ще изучават, не зависи не само от техните желания, а от това колко добре са се представили на приемните изпити и дали имат отлично свидетелство от седми клас. Колкото по-висок е балът им, толкова по-голяма е вероятността да бъдат класирани от компютъра в желаното от тях училище и за предпочитаната от тях специалност. Балът за прием в ЕГ „Иван Вазов” е най-висок в Пловдив.

Г-жо Димитрова, предвижда ли се в бъдеще в гимназията да бъдат предложени за изучаване и други езици? Какви са формите за квалификация на преподавателите? 
В момента не се предвижда въвеждането на нови езици в конфигурацията на изучаваните в гимназията. Продължаваме с тези 6 езика, които са утвърдени в това езиково многообразие и съотношение.
Всички преподаватели в гимназията са висококвалифицирани, но не спират да се обогатяват и развиват. Участват във всички квалификационни форми на Министерство на образованието и науката (МОН), на Регионален инспекторат по образование на МОН, както и вътрешните квалификационни дейности. В изминалите десет години колегите усъвършенстваха знания по компютърни технологии, нови образователни технологии и използването на интерактивните методи в образователния процес, обогатиха познанията си за теорията на общуването, за преодоляването на конфликти и агресивно поведение. Трима учители изучават испански език по програмата „Европроф” на Министерство на образованието, културата и спорта на Кралство Испания.

Г-жо Паскалева, на какво най-вече желаете да научите Вашите ученици? Според Вас има ли нещо, което отличава учениците в ЕГ „Иван Вазов” в Пловдив?
Това, към което се стремя на първо място, е моите ученици да положат успешна изпита за Немска езикова диплома в началото на 12 клас и, разбира се, матурата по немски език, която повечето ученици решават да положат като втори задължителен матуритетен изпит. Другата цел, която всъщност не е важна за училище, а за живота, е овладяването на езика до такава степен, че в бъдеще немският да се използва за свободна комуникация, било за следване в Германия или Австрия или просто за четене на специализирана литература в съответна област, в която се реализират младите хора.

За своите ученици гимназията организира образователни пътувания в различни страни. Г-жо Паскалева, за кои класове са предназначени тези пътувания и през какъв период от време се провеждат?
Общообразователните пътувания се провеждат всяко лято през ваканцията. Учениците, изучаващи немски например, се отправят към Германия. Екскурзията започва с разпределяне на задачи във връзка с различните градове, които ще се посетят. Заемайки мястото на екскурзовода, в автобуса учениците разказват най-важното за историята и настоящето на градове в Германия или за различни забележителности, естествено на немски език. Подготвят се интересни езикови игри, които се провеждат в автобуса, за да е приятно и за да се използва времето на дългия път. При посещението на някои градове, включени в програмата ни, поставяме самостоятелни задачи, например учениците трябва да намерят по групи различни забележителности и да удостоверят чрез снимка на телефона си, че са били там. Целта е в реална обстановка да се упражнят езиковите знания, които са придобити в училище. Тези езикови практики се провеждат обикновено след първата година на обучението в гимназията, т.е. след 8 клас.

Г-жо Димитрова, бихте ли назовали предлаганите форми на извънкласна работа в училището? Предвиждате ли включване в програмата на нови извънкласни форми?
В езикова гимназия „Иван Вазов” има много и най-различни клубове и отбори. Някои от тях са вокална група, мажоретен състав, баскетболен отбор, волейболен отбор, „Евроклуб”, клуб „Дебати”. Всички те са с много постижения и награди за участия. През последните години по проекта „Успех” на МОН се създадоха и още няколко клуба – „Пулсар”, „112”, „Четвърта власт”, по компютърна графика и фотография, „Млад историк” и „Средиземноморска кухня”. От години имаме утвърдени испански театър, а също и италиански. Трупата на испанския театър два пъти печели национално състезание на испанските театри.
В случай че учениците имат нови интереси и желание, в бъдеще ще открием и други клубове във връзка с тези интереси.

Г-жо Димитрова, в интервю за вестник „Стандарт” казвате: „Човек трябва да стъпи на здрава основа, за да гради.” Каква основа получават от училището Вашите ученици и как се реализират те впоследствие? 
Нашите ученици получават една много сериозна подготовка не само по чуждите езици, но и по общообразователните предмети. С тази изключително здрава основа, с която излизат от училище, те са конкурентоспособни на трудовия пазар и могат да покрият изискванията на ЕС за владеене на повече чужди езици на ниво B2-C1. От завършилите ученици 100 процента влизат в най-престижните университети в България и по света, реализират се много успешно.

Г-жо Димитрова, на какъв принцип функционира Ученическият парламент и как протича Денят на ученическото самоуправление в гимназията?
Ученическият парламент в гимназията обединява активни и инициативни млади хора, които развиват един демократичен дух на единодействие, толерантност и творчество. Председателите на Парламента се избират на специални избори от самите ученици, които пускат бюлетините в урна. Преди самите избори всички кандидати провеждат предизборна кампания, представят своите идеи и търсят подкрепата на съучениците си. В училище те се учат на демокрация и управление.
За това допринася Денят на ученическото самоуправление. По традиция той се състои на 9 май – Деня на Европа. Преди това се провеждат избори за директор, заместник–директор, педагогически съветник. Класовете сами избират кой ще им преподава на този ден. В зависимост от интересите си и любимите предмети ученици застават пред съучениците си и влизат в ролята на учители. Те преподават с вдъхновение и разбират, че да си учител е много отговорно и понякога доста трудно. Денят на ученическото самоуправление преминава много емоционално и е изпълнен с творчество.

Гимназията поддържа връзки с редица институции и организации в чужбина. Г-жо Димитрова, с кои страни контактите са най-интензивни? В какви проекти е включено училището?
Нашето училище подържа постоянна връзка с посолствата в България на Кралство Испания, Република Италия, Руската федерация, с консулската служба на Република Италия в Пловдив, с Алианс Франсе (фр. Alliance Française). В непрекъснат контакт сме с Институт Сервантес (исп. Instituto Cervantes), с Гьоте-институт (нем. Goethe-Institut), институт „Пушкин” (рус. Государственный институт русского языка имени А. С. Пушкина), с Образователния отдел на Посолството на Федерална република Германия в България. От 1971 г. гимназията ни е свързана с ЮНЕСКО и е асоцииран член на мрежа училища към тази международна организация. От миналата година участваме в проект „Училище на бъдещето” на ЮНЕСКО, „Цели на хилядолетието за развитие”, с „Отворено образование”, „Правата на човека”. Заедно с Националната  асоциация на българските европейски клубове (НАБЕК) участвахме в проектите „За по-устойчив дом” и „Да учим Европа чрез дейност”. Имахме един прекрасен проект – „Синьо училище” по Европейски социален фонд, с изнесено интерактивно обучение по езиците и гражданско образование, който се състоя в Кранево. Преди няколко години участвахме и в международен  проект по програма „Коменски” – „Междукултурен мост за създаване на екологично съзнание” с партньори от Италия, Полша и Турция. За този проект получихме Знак за качество за добро управление. Работим по eTwinning със сериозни постижения и имаме също Знак за качество за проектите.
Разбира се, участваме в проекта на МОН за работа с талантливи деца и проекта „Успех” – за извънкласни клубове и групи. Възможностите са много. Важното е всеки ученик да намери най-интересния за него клуб и да се развива.

Бихме могли да кажем, че ЕГ „Иван Вазов” представлява модерен и функционален комплекс с класни стаи, езиков и мултимедиен център, компютърни зали, библиотека, фитнес зала, спортни площадки, общежитие и други. Г-жо Димитрова, разкажете ни нещо повече за общежитието, както и за поддържането на материалната училищна база.
Материалната база е модерна, иновирана. Сградите на гимназията и на общежитието са санирани, сменена е дограмата. Училището и общежитието са след основен ремонт, който стана възможен благодарение на европейските фондове. Обзавеждането в общежитието е сменено изцяло с по-модерно и функционално, за сметка на бюджета на гимназията. Създадени са всички условия за учене и отдих на учениците.
За нуждите на немските паралелки е оформен модерен езиков център, училището е оборудвано с три компютърни зали. Спортните площадки и фитнес залата дават възможност за спорт. Имаме модерни зали с интерактивна бяла дъска.

Събитията по случай 55-годишния юбилей на училището преминаха под мотото „Традиция с бъдеще”. Г-жо Паскалева, кои са традициите, които желаете ЕГ „Иван Вазов” да съхрани в бъдеще?
Това, което в никакъв случай не бива да се губи, е високото образователно ниво, компетентностите, които нашите ученици придобиват в училище, както и широката обща култура, която се получава, благодарение на добре подбрания, изключително компетентен и мотивиран учителски състав.

Юбилейното училищно тържество постепенно отшумява. Г-жо Паскалева, с какво ще запомните отминалия празник?
Нашият юбилей беше дълго време център на общественото внимание, събра много бивши ученици на гимназията. Аз съм впечатлена от възрожденския ентусиазъм на колегите, които подготвиха всички мероприятия и съм възхитена от размаха на организационния талант на нашата директорка, госпожа Мариана Димитрова.

Г-жо Димитрова, какво още бихте искали да пожелаете на Вашите настоящи колеги и ученици, както и на многобройните Ваши бивши колеги и ученици, живеещи в България и зад граница?
На колегите искам да пожелая преди всичко здраве и да не губят възрожденския дух! Те са будителите на съвременна България!
На учениците желая да бъдат здрави и да не забравят откъде са тръгнали, да не губят вазовския дух и любовта към България! Да си спомнят хубавото, което са преживели в гимназията и да сбъднат мечтите си!
Честит юбилей!
Уважаема г-жо Димитрова,
Уважаема г-жо Паскалева,

Най-сърдечно Ви благодарим за желанието да участвате в интервю за в. „България Сега”.
Като Ви честитим 55-годишния юбилей от основаването на Езикова гимназия „Иван Вазов” в Пловдив, желаем на Вас, на всички учители, служители и ученици нови  успехи по пътя на творчеството и знанието!

Снимките се публикуват със съгласието на училищното ръководство.

Ваня Велкова
в.”България СЕГА”