Как да обясня появата на бебето

 27_1
 27_2

Здравейте,

Искам да Ви споделя моята история, за да ме посъветвате как да постъпя..

Имам детенце на 5 годинки. Не планувахме и не чакахме бебе. Изведнъж се появиха съмнения, че може би съм бременна. Опитах се да разбера какво мисли малкия ми син за бебе в семейството. Той беше абсолютно против бебе вкъщи. Тогава му разказах една красива приказка със смешно бебе в нея и той веднага си промени мнението- искаше начаса да се появи бебе.. Тогава заедно направихме "фокус – мокус  да се появи в стомахчето на мама бебе". Обясних му, че фокусът може да е станал, но може и не. Ако е станал, то бебенцето трябва да поживее няколко месеца в коремчето на мама и т.н. след няколко дена отидохме на видеозон и се оказа, че наистина семейството ни нараства с още един член…

Сега всичко е наред, бебенцето е вече на 4 месеца, но… Влади вярва, че появата на бебчето се дължи главно на него и на неговия фокус. На няколко пъти се опитах да му кажа, че и тате има принос за съществуването на неговата сестричка, но на това той отговаря с: “Мамо, забрави ли, че тате го нямаше, когато Ивка се появи в корема ти?." Не знам как точно да му обясня появяването на Ивка в корема ми. Каквото и да му кажа той ще се почувства излъган, но ако оставя нещата така той ще научи съвсем скоро истината от връстниците си и ще се почувства много по-зле…

Предварително много Ви благодаря, поздрави, Пенка

Задавате един изключително интересен и много важен въпрос. Права сте за това, че не можете да оставите така нещата и търсите помощ и съвет как да постъпите. Поздравления за куража ви да поставите проблема и да търсите разрешението му, защото обикновено това е най-трудния момент. Много родители оставят развитието на проблема от само себе си и самозалъгват себе си, че проблем няма. Това често усложнява нещата и един проблем води до друг. Малките родителски грешки, които на пръв поглед изглеждат много невинни, а  нали родителите са възрастни, т.е. няма кой да ги съди. Може да си мислите така, но точно те- малките грешки се превръщат в малките камъчета, които обръщат колата по пътя на взаимоотношенията с деца.

Много често родителите сами се поставят в затруднено положение, когато искат да  избегнат дадена ситуация. Понякога им е по- лесно просто да кажат нещо или да направят нещо за момента, за да разрешат ситуацията като разчитат децата им да забравят. Но децата никога не забравят- те помнят всичко. Може да си мислите, че лъжата е нещо много по- сериозно и няма нищо общо с лекото изкривяване на информацията,  което вие може да си позволите, но всъщност според Д-р Раймонд Пич:

“Лъжата е най-бързото средство да се избегнат опасностите, както и в по-голямата част от случаите лъжата е реакция на слабост и нестабилност.

Много е важно да се избягват лъжите в присъствието на деца, за да не може тази зла черта да проникне в техните сърца. Децата се учат как да постъпват и какво да кажат от семейството и от тези, които ги заобикалят. Затова, ако лъжата или противоречието на истината проникне в семейната атмосфера, децата ще бъдат подложени на тяхното влияние и на свой ред ще бъдат заразени от същата болест.

Темата за появата на бебето е един въпрос, който родителите често избягват, не знаейки как точно да обяснят един толкова деликатен въпрос. Този въпрос допълнително се усложнява и от това, че детето трябва да приеме идеята за нов член на семейството, когато вече е свикнало да е център на вниманието от всички. Родителите не знаят какво могат да  очакват от детето си  и е по- лесно е да се поддържат митовете за щъркела, който донася братчето или сестричката или за кошницата с бебето оставена пред вратата. макар, че все повече родители вече приемат казването на истината в достъпна форма.

Как да се поднесе истината. Истината е винаги проста. Поднасяйте я по- най лесния, достъпен и разбираем начин:

·Разкажете за това, как бебенцето започва да расте от едно мъничко яйчице или семенце.

·Че винаги е нужна любовта на мама и на татко за това, че така е и в природата при всички животни.Животните не са сами, те живеят по двойки, па макар и да живеят на големи групи.

·Подберете снимки на двойки животни, които се грижат за малките си.

·Използвайте семействата на животните, за да разбере детето ви, че  ще е прекрасно да има братче или сестричка в семейството.

·Използвайте своите семейства – братя, сестри и роднини, близки и приятели, за да се чувства спокойно детето ви с появата на бебето и че това ще е по-добре за него да има още едно или повече деца вкъщи.

·Четете много детски  книги с подходящи обяснения за  появата на бебето, за помощта  за мама в този период, за това колко е хубаво да имаш братче или сестричка. Подходящи са – Франклин има вече сестричка, както и Уроци от Голямата гора, които дават знания и са много подходящи за изграждане на  детето като личност.

А сега нека се върнем пак на конкретния въпрос на  Пенка.

Много е важно да се акцентирате на любовта между мама и татко. И не само на думи, защото Влади вече е достатъчно голям, за да усеща човешките взаимоотношения. Може да му разказвате за  това как сте се срещнали, как сте се харесали или му показвайте му снимки. Разлиствайте често сватбения албум. Разказвайте му как много сте се обичали и че сте решили да живеете заедно и да имате деца. Че него още го няма на тези снимки, но  че вече сте мечтали за него и много сте го искали, както още тогава много сте мечтали и за Ивка, но Влади се е родил пръв. Споменете и за фокуса и че точно с този фокус Влади е показал, че е готов да е батко и да обича Ивка.  Тогава и  мама и тате са   разбрали, че Влади ще я обича и са решили, че  той е  вече готов за батко и е време за Ивка  да се  появи. Тогава още не са знаели дали ще е момиче или момче, но много са искали момиченце и ето, че Ивка е неговата сестричка.

Покажете му неговите снимките от родилния дом. Ако имате снимки от деня на раждане, както и от първите дни, когато всички са идвали да го видят и да му се радват, също ги покажете. На Ивка снимките също му покажете. Тях ще ги разгледа с удоволствие, но любимите ще са му неговите снимки.  Тях може да ги гледа  дълго и ненаситно.

Това, което е най- важно е любовта в семейството и принадлежността към него. Обичайте се, включвайте Влади в живота на семейството, както и много скоро и Ивка  ще може да говори и да радва всички.

Много успехи и много семейно щастие!