Създават нова българска църква във Флорида

Сред най-хубавите градчета, на едно от най-хубавите местенца на света, е Холивуд. Само че не онзи Холивуд, където в почти цял век кино снимаха  по 10 километра кинолента  с по един вагон изпукани патрони за 6 работни часа, а другият Холивуд – във Флорида, където живеят само 140 000 благословени от съдбата хора, разполагащи с километри топли пясъчни плажове и 47 градски парка за отдих и радости.
Голямото събитие, обаче, за което искам да ви разкажа сега е, че макар и малко, българите, които живеят тук, и още не могат да се преброят колко са из плажове и паркове, по риболов и сърфове, тези дни вдигат първата българска църква във Флорида!
Е, по-точно става дума, че на 6 декември, Никулден, правят последната си финансова атака, в която ще напълнят църковния джоб на бъдещия си храм „Свети Никола” на пикник в „Topeekeegee Yugnee Park”, после на 12 декември  подписват папирите за мястото и за сградата върху него и почват да я издокарват като църква!
Наши сънародници, които подготвят ремонта и откриването на Българския храм Джак Казаков, който ми разказва тези работи, и комуто силно вярвам, защото беше великолепен състезател по фехтовка, елегантен национал, твърди, че всеки е дал за църквата – кой колко може,  и никой не е имал право да даде голяма сума, защото т.н. „спонсори” или „благодетели” не се ползват с доверие, авторитет и коленопреклонение по тези техни флоридски места… Показа ми снимката на сградата, показвам ви я и аз. Не е много угледна, но вече повече от стотина са първите членове на църквата и сред тях имат дърводелци, строители, бояджии, електриджии, архитекти, руфаджии и всички други  „ии”, които може да потрябват. Сами ще си стегнат сградата и ще я направят прекрасен дом на Свети Никола, покровителят на моряци и рибари, в град обграден и препълнен с чиста морска вода.
Самата църковна община е основана на 14 юли 2011 г. и две години българите – и православни и атеисти се събират по паркове и градини, плажове и из своите си хубави къщи, но сега се радват истински, защото виждат в „Свети Никола”  и своето Духовно огнище, и Културен дом, и Библиотека, и сцена за фолклор и естрада, и дори място за спорт в големия двор, чиято многофункционалност се вижда и от Луната!
На български пикник във ФлоридаХоливуд като че е по-близко до международното летище на Форт Лодърдейл, родното място на Крис Евърт, една от най-големите тенисистки в историята на този спорт. Идват много туристи и защото тукашните хотели се ползуват с особена популярност заради комфорта и… особените мерки срещу подслушването на телефоните. Още преди Европа да разбере, че е била потънала до уши в тази напаст, големите бизнесмени на САЩ са идвали на почивка специално в хотел „Холивуд Бийч”, чийто телефонни линии, казват, че са имали и имат от най-добрите защити в САЩ.
Джак Казаков, Неофит Оприков, Тодор Димитров, Аксения Качова, Георги Киров, Иво Захариев и Димитър Матеев са от най-активните личности, които ще имат много работа при ремонта и стъкмяването на първия български православен храм във Флорида. Вестник „България Сега” и Чикаго – българският град на Америка, Ви пожелава успех и радости! Бъдете настойчиви и верни на Вярата и на Доброто дело, което сте заченали!

Климент Величков
в.„България сега”, Чикаго