"Балкан" играе като на "Евро 2008"

4:3 – до последен дъх!

По решение на NORTHWEST SUBURBAN SOCCER LEAGUE веднага след края на пролетния дял от първенството, на извънредна дата – събота 28 юни, преди късата лятна почивка, се изигра първия, "есенен" кръг на "Шампионат 2008". В този кръг "Славия" спечели убедителна победа с 6:1 над "Homa" FC. Много по-труден, дори драматичен, се оказа мачът на другия български клуб – временния водач в класирането.

"Балкан" се срещна с "Chicago Celtic", отбор когото българите победиха като гости в пролетния старт. Вярно – с проблематичното 4:3. Но по нататък двата отбора като че съвсем се разграничиха един от друг по класа – българите са първи във временното класиране, ирландците – предпоследни. Пък и мачът този път беше вече домакински…
Но футболните орисници през юни безспорно преживяват някаква еуфория и лудо разбъркват картите на съдбата… Видяхме го на Европейското първенство – най-очакваното ставаше изобщо неочаквано, а неочакваното изглеждаше като в реда на нещата! Припомнете си отборите, които губеха в началото на срeщата с по един или два гола и които побеждаваха след това, постигайки в самия край на мача по два или три гола!
"Балкан" ги надмина – губеше с 0:3 и спечели с 4:3!
Пак куриозно "Балкан" постигна същия резултат със "Селтик", само че с обратна поредица на головете: на пролет ние водехме с 3:0 и бихме едва с 4:3, сега, на есен, губехме с 0:3, но пак бихме с 4:3.

Как ги правят тези работи в "Балкан"?

Разбира се най-добре може да отговори на този въпрос пом. треньорът на отбора Виктор Димитров. В отсъствието на Георги Копанов, който е в България, той изведе "Балкан" на терена и всички заедно ахнаха от гледката: в състава на ирландците извисяваха снага петима нови футболисти, които явно не знаеха, че при среща с българите в Лигата противниците им обикновено губят самочувствие.  

Как постигнахте тази победа?

Свежото и непознато за нас попълнение на "Чикаго Селтик" – каза Виктор Димитров, – започна мача със завидна скорост и отлична техника, което издаваше дългогодишната им футболна практика и добра кондиция. Физически се представяха по-добре от нас, движеха се много по терена, имаха поглед в играта и още в 15-та минута закономерно постигнаха първия си гол. След 10 минути удвоиха. И веднага, преди да поемем дъх, с бомбен удар постигнаха и класическата "тройка".

Какво казахте на играчите през почивката, след като съдийската свирка на полувремето прозвуча като гонг, спасяващ боксьора, изпаднал в нок-даун?

Може и така да се каже… Но по принцип ние сме вече опитен, обигран, отбор и нямаше защо много да говоря. Всеки знаеше прекрасно, че мачът е изключително важен за нас, че загубата в първия кръг на новия полусезон изведнъж ще ни постави в много неизгодна позиция. Всички знаехме, също така, и какво трябва да направим. Оръжието беше тотална преса по терена! И контратаки…

Като на Европейското – до последен дъх?

До последен дъх! Ирландци не се пречупват лесно. Те са твърди като желязо…

Най-предпочитаните като полицаи за сериозна работа…

И като футболисти са предпочитани от мнозина… Заложихме на контраатаката. Не всяка контраатака носи гол, но нашите контраатаки "Селтик" трябваше да спира с непозволена игра. Само че така за тях също беше лошо, защото в нашия отбор играе Васил Чирпанлиев. При един от фаулите той стреля премерено до сантиметър край стената и топката влетя в мрежата на сантиметър ниско край гредата. После централният ни защитник Емил Миланов гръмна като с топ един удар от центъра на терена – топката се видя чак като се оплете в мрежата!

Браво! Значи като мъжки решите – може да преборите всичко!

За такива силни минути заслужава да посветиш времето си на футбола! На терена се чувстувахме като  един човек, като един боец, който побеждава. След ново отчаяно събаряне на наш нападател и наказателен удар пак Васил Чирпанлиев  прехвърли стената и топката този път се стрелна "през паяджината" в горния ъгъл на вратата!

Два гола от фаули в един мач – това Господ не всекиму дава!

– Само на добри футболисти дава! Пет минути преди края  Васил Чирпанлиев и Румен Чакъров сътвориха показна атака и изведоха Георги Недев сам пред противниковия вратар. Така той закова резултата на драматичното 4:3!

Страхотни атаки!

Вярно е! Но сега нямаше да сме с това настроение, ако целият ни отбор не беше на ниво. В последните минути вреше и кипеше и пред нашата врата. Ирландците също не се шегуваха. Николай Димитров спаси топка, която по стандартите минава за "неспасяема". Тези, които победихме, са направили нов, много добър отбор. Не сме ги подценявали. Те просто имат добро бъдеще и стават опасни…

И каква е равносметката от този драматичен мач?

Повече вяра в собствените сили. Като че вдигнахме границата на "пределната тежест": ако много трябва – можем да вдигнем повече от рекорда… Вратарят ни Никола Димитров е изключителен и е в страшна форма. Спаси всичко, което можеше да се спаси. Средната защитна формация – Пламен Бежански и Емил Миланов са много стабилни, те са моторът на отбора. Бранителите в дясно Румен Стойчев и Стоян Стоянов се сменяха и се справиха превъзходно със задачите си. В ляво Веселин Пандурски, който има дълги футболни години зад гърба си, изнесе на плещите си много труден  мач. От неговата страна атакуваха най-добрите нападатели на "Селтик", а той се справи с тях и сам нападаше… Румен Чакъров, Кирил Сираков, Малин Искренов и Светлозар Момчилов в централната халфова линия изнесоха с чест тежестта на мача, спираха бързите и опасни набези на свежите и непознати нам досега технични ирландски нападатели и сами организираха нашата игра така, че да постигнем прелом и победа. Нападателите Янко Мутавчиев, Георги Недев, Васил Чирпанлиев показаха завидна резултатност, бяха постоянна заплаха пред вратата на противника и в същото време, при необходимост, помагаха на отбраната.
Играта не започна добре за нас, разви се неочаквано зле, но това се превъ
 
рна в тест от голямо значение – показахме, че можем да мислим хладнокръвно за действията си, да удържаме нервите си, да надвием малодушието и съмнението и от губещи да се превърнем в победители. Надвивайки първоначалния стрес наситихме средната линия, постепенно разбихме атаките на противника, заложихме на бързи контраатаки, събрахме всичките си сили и воля за победата и успяхме. Всички дадоха всичко от себе си. Това е ставало и друг път. Но този път никой не обвини никого за негативите. Всеки мислеше само за позитивното, което може да даде от себе си за отбора. Така победи "Балкан"!

Отборът запази челното си място в Лигата.

Ето и всички футболисти, които са играли и ще играят в Шампионат 2008 за отбора на "Балкан":

Вратар- Николай Димитров.
Защита – Пламен Бежански, Емил Миланов, Николай Шавулев, Румен Стойчев, Стоян Стоянов, Виктор Димитров, Веселин Пандурски, Георги Копанов.
Полузащитници – Кирил Сираков, Румен Чакъров, Илиян Иванов, Блаж Вранчик, Димитър Василев, Добри Добриков, Светлозар Момчилов.
Нападатели – Васил Чирпанлиев, Янко Мутавчиев, Малин Искренов, Георги Недев, Ичката
Пом. треньор: Виктор Димитров
Главен треньор и селекционер: Георги Копанов
Мениджър: Ник Шавулев

Интервю на Климент ВЕЛИЧКОВ за в.”България Сега”

 

Team

G

W

L

T

GF

GA

P

Balkan 30+

10

8

0

2

38

12

26

Slavia

10

7

0

3

51

12

24

Pampas

9

6

2

1

28

18

19

Torino FC

9

6

3

0

21

21

18

St Charles Celtics Red 30+

8

5

2

1

31

11

16

International Villains

9

4

3

2

19

14

14

FC Tarnovia

9

3

6

0

29

30

9

HOMA FC

10

2

8

0

8

43

6

Chicago Celtic 30+

10

1

8

1

15

33

4

Shogun 30+

10

0

10

0

7

53

0

 

Резултати от Х кръг, 28 юни, събота:

Homa FC – Slavia              – 1:6

FC Tarnovia – Torino FC   – 2:3

Balkan – Chicago Celtic    – 4:3

St. Ch. Celtic – Pampas     – 2:4

Shogun – Int. Villains         – 0:4