МАЯ ПЕТРУШЕВА И НАЙ-НОВАТА И КНИГА „ЧАДЪРИ НА ВРЕМЕТО”

Всеки любител и познавач на творчеството на Мая Петрушева би се учудил на нейната последна книга „Чадъри на времето”, сборник разкази на ИК „Светулка 44” – София, излязла през настоящата 2013 г. Та нали тя е поет! Какви разкази?! Но зачитайки тази книга, човек не може да не забележи, че Мая Петрушева не е изневерила ни на йота на своето поетично амплоа, макар и в проза. На своите 160 страници родолюбиви разкази, обагрени от носталгичните пристъпи на писателя – емигрант, автора ни се разкрива като блестящ белетрист с душата на влюбен до уши в Родината си сладкодумен поет. И на всичко това, нейните разкази, богато „гарнирани” със стихове от самата нея, тази книга се явява като един нов, но безкрайно сполучлив литературен похват, непознат до сега в литературното писане.
Но това едва ли е случайно. Ако се вгледаме в биографията на Петрушева, ще видим с изненада, че тя не е учила нито литература, нито филология, нито пък модерното за днешните времена, т.н. „творческо писане”.Тя е машинен инженер, като преди МЕИ е завършила Класическата математическа гимназия в София. И  от това, може би, идва нейната литературна креативност. Защото, ако чувствата са някакви величини изразени в слово, както в математиката с числа, не е ли едно литературно съчинение уравнение с едно или няколко неизвестни, което трябва да бъде решено?! Когато писателя, построявайки своето литературно уравнение и намира решението му, тогава имаме стих, разказ или каквото и да било литературно съчинение истинско. Не е ли решено това уравнение – нямаме нищо. За радост на читател и литературна критика, книгата на Мая Петрушева „Чадъри на времето” е едно успешно решено уравнение.
За малко да пропусна, че Мая Петрушева, освен блестящ поет и белетрист, тя е и художник, участвувала в не една и две художествени изложби в САЩ, Европа и България. Затова, на американската премиера на книгата ѝ, която се състоя в Първи Български Културен Център – Чикаго, тя бе представена както от писателя Георги Витанов Богат, председател на СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ В САЩ И ПО СВЕТА, така и от председателя на сдружението БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ ЗАД ГРАНИЦА, доцента по изобразително изкуство, Василен Васевски.
След официалното и представяне, авторката бе оставена на многобройните  нейни читатели, гости на премиерата и почитатели, на чиито въпроси тя не пропусна да отговори с интересни и изчерпателни отговори.
 
Г.Витанов БОГАТ
в.„България СЕГА”
www.bulgariasega.com