6 години от атентатите на 11 септември в САЩ

САЩ отбелязват шестгодишнината от атентатите на 11 септември 2001 г. с церемонии, по-дискретни от миналите години, помрачени от различни полемики, докато Осама бин Ладен планира да отправи ново послание и да прочете завещанието на един от терористите, предаде Франс прес. Четири пъти с минута мълчание бе почетена паметта на жертвите в часовете, когато на 11 септември 2001 г. четири отвлечени от атентаторите самолета причиниха смъртта на близо 3000 души. Два самолета се разбиха в кулите близнаци на Световния търговски център, един в Пенсилвания с 40 пасажери и членове на екипажа на борда и един – в Пентагона във Вашингтон, който уби 184 души.

Камбанен звън прозвуча в Ню Йорк в 08.46 ч. /12.46 ч. по Гринуич/, когато първият отвлечен самолет, полет 11 на Американ еърлайнс, се разбива в северната кула на Световния търговски център, предаде Асошиейтед прес. Традиционното четене на имената на над 2750-те загинали в Ню Йорк е в присъствието на кмета Майкъл Блумбърг, предшественика му, републиканеца Рудолф Джулиани, заемал поста по време на атентатите, и на сенатора демократ от щата Ню Йорк Хилари Клинтън.

Пожарникари нюйоркчани, първи притекли се на помощ и строители, открили впоследствие тленни останки на загиналите, са избрани тази година да прочетат имената. Предишните години родители, съпрузи и деца четяха сърцераздирателни слова за загубените си близки. Друга промяна е списъкът – официалният брой на жертвите бе увеличен с един човек тази година, след като властите признаха, че смъртта на една жена от белодробно заболяване е причинена от излагане на токсичния прах. Във Вашингтон президентът Джорж Буш почете паметта на загиналите с минута мълчание на южната морава на Белия дом. Със съпругата си Лора президентът ще присъства на религиозна служба. Министърът на отбраната Робърт Гейтс ще ръководи мемориална церемония в Пентагона. Планирана е и церемония в Западна Пенсилвания на мястото, където се разби отвлечения полет 93.