Панаир на занаятите в Пловдив

От 27.09.-29.09.2013 г. в Пловдив се проведе Есенният панаир на занаятите. Пъстроцветното събитие бе част от програмата „Празници на Стария Пловдив” и бе организирано от Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив”, Общинско предприятие „Туризъм”-Пловдив, Етнографски музей и Регионална занаятчийска камара-Пловдив, в която членуват над хиляда майстори.     
Панаирът бе открит от г-жа Тони Симидчиева, председател на Регионалната занаятчийска камара. В приветственото си слово арх. Илко Николов, председател на Общинския съвет, посочи, че „…тези Панаири на занаятите стават ежегодни, стават една традиция, която показва къде са ни корените, къде е нашата история и по какъв начин съвремието контактува с историята.”
На панаира бяха изложени изделията на майстори от цялата страна и демонстрирани около двайсет български занаята.
След изпълненията на танцовите ансамбли „Куклица” и „Иглика”, последвани от кръшно хоро на площада пред църквата „Св. Св. Константин и Елена”, посетителите се отправиха към занаятчийските шатри, разположени на улица „Съборна”. По калдъръмената улица на Стария град се стекоха деца и възрастни. Те любознателно разглеждаха занаятчийските творения – накити, народни музикални инструменти, глинени съдове, декоративни пана, черги и битови кукли, чанове и звънци, бродирани ризи, гугли, чекръци и хурки, цървули, икони и много други. Гостите наблюдаваха със захлас демонстрациите по дърворезба, сарачество, стъклопис, гравьорство, свещарство, грънчарство, ножарство, плъстене, тъкачество…
Голям интерес предизвикаха куклите и предметите, изработени от царевична шума. При това изложителите демонстрираха уменията си на място. Децата се трупаха около тях като ято птици. Някои палавници се престрашаваха. Те сядаха около масата, а после, следвайки напътствия, мокреха царевичната шума и извиваха листата едно по едно. Сътворените цветя и кукли бяха чудеса на фантазията!
Двама майстори грънчари също бяха заобиколени от детско съсловие. Разбира се, то бе придружавано от баби, дядовци, майки, татковци, но всички те бяха само послушни наблюдатели. Всъщност, главните участници бяха децата, които от чичковците грънчари получаваха първите си уроци по грънчарство. Желаещите да поставят зелената престилка и докоснат с ръце вълшебната глина бяха толкова много, че се рояха на опашка.
Присъствието на децата, както и участието на детски клубове по изкуство от различни градове в страната, бе впечатляващо. Изложените рисунки, пана, апликации разказваха за богатството на българския фолклор и придаваха още повече живот и шареност на улицата.
В рамките на Есенния панаир на занаятите се проведе Конкурс за сувенири със знаци, символи и емблеми на гр. Пловдив „Споделеният Пловдив”. Конкурсът бе по проект, финансиран от Общинска фондация „Пловдив 2019”, чиято цел е да съдейства за популяризирането на културните постижения на града, за кандидатстването на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. и др. Сътворените по време на конкурса изделия можеха да се видят изложени в Бакаловата къща. Най-добрите експонати бяха отличени. Посетителите нетърпеливо запечатваха уникатите със своите камери.
Гостите на панаира бяха придошли от близо и далече. Чуваше се най-вече  българска, но също така немска, испанска, френска и руска реч. Потоците минувачи надничаха в занаятчийските шатри, разговаряха приветливо с майсторите, а след това купуваха за спомен дудуци и сувенирни гайди, битови покривки и гювечета, накити и какви ли не още творения на занаятчийското изкуство.
За почитателите на виното се предлагаше рубиненият асеновградски мавруд, известен още като станимашки мавруд. Мнението на специалистите, че това е едно от най-добрите български вина, бе потвърдено и от посетителите на панаира, дегустирали червения еликсир. Дочуваха се думи, че асеновградското вино е като нектар за душата.
Не бих искала да пропусна хлебарските и сладкарските щандове. Като че ли при тях изделията най-бързо се разграбваха. Вероятно ароматът на топло изпечен хляб, пресни гевречета, меденки силно привличаше посетителите и те не можеха да устоят на вкуснотиите. Също толкова примамливи, но най-вече за децата, бяха червените захарни петлета на клечка, пуканките, розовият захарен памук. Но, нали всички бяха на панаир! Окото трябваше да види, ръката да пипне, а душата да се наслади.
От тази година Панаирът на занаятите се провежда два пъти – през пролетта и есента. Ако Вие го посетите, можете да дойдете облечени в български фолклорни носии. Това ще обогати колорита и настроението в празничните дни. Елате в Пловдив, за да се убедите още веднъж, че българските занаяти са живи! В Града на седемте тепета гласът на миналото звучи и днес.
 
Текст и снимки:
Ваня Велкова
в.”България СЕГА”